energie-electrică

În București există 57 de furnizori de energie electrică

Redactie

Bucureștenii pot alege pe piața liberă de energie electrică între 45 de oferte de contracte la prețuri mai mici și altele 11 oferte mai scumpe decât cele oferite de Enel Muntenia Sud, potrivit comparatorului de prețuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare (ANRE), scrie Agerpres.

Enel Muntenia Sud, furnizorul de ultimă instanță tradițional în București, livrează energia electrică la prețul stabilit de ANRE, acest preț fiind de la începutul acestei luni de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi și contribuție la cogenerare.

Consumatorii însă își pot schimba oricând furnizorul de energie, având posibilitatea să aleagă orice ofertă din cele 56 publicate pe comparatorul de prețuri de pe lista ANRE sau pot negocia separat cu orice firmă care are licență de furnizare a energiei electrice.

Însă atunci când aleg una dintre oferte, aceștia trebuie să fie atenți nu numai la preț, ci și la condițiile contractuale. De cele mai multe ori firmele solicită și un tarif de rezervare pe zi. Adică pe lângă prețul plătit pentru consumul efectiv, se mai adaugă și un tarif zilnic pentru abonament.

De exemplu, în comparatorul de prețuri ANRE cea mai bună ofertă din punctul de vedere al prețului este cea a furnizorului Tinmar Energy. Aceasta are un preț final de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai puțin decât tariful de ultimă instanță, însă la aceasta se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi. Și exemplele pot continua.

De asemenea, Niculae Havrileț, președintele ANRE și Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), atenționează consumatorii să fie atenți și la alte condiții contractuale precum condițiile în care se face plata, situațiile în care pot fi deconectați, modul de despăgubire în caz de întreruperi, modul de relaționare cu clienții etc.

Citeste si...  Bărbat prins când conducea cu 240 de kilometri pe oră pe A3 Bucureşti - Ploieşti
Citește și: Cu cât au crescut preţurile apartamentelor anul acesta

ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanții autorității au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze și spre piața liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

Potrivit președintelui ANRE prețurile cele mai mari le au furnizorii tradiționali, care oferă energie în regim de ultimă instanță, deoarece aceștia trebuie să se asigure că pot oferi în orice moment energie electrică, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor.

Potrivit Silviei Vlăsceanu, orice consumator are dreptul să-și schimbe furnizorul la 21 de zile și poate negocia inclusiv pachete integrate energie-gaze naturale, dacă acea firmă are și licență de furnizare a gazelor.

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată și toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piața liberă.

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *