Modelul danez de educație va fi aplicat în creșele și grădinițele din Sectorul 1

Informateca

Primăria Sectorului 1 şi-a propus să extindă conceptul danez de educaţie, adaptat contextului din România, în creşele şi grădiniţele pe care le administrează, după ce a fost derulat un proiect pilot la Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, scrie Agerpres.

„Astăzi deschidem cea de-a doua etapă a proiectului RODACIE, înseamnă un transfer al proiectului pilot din această creşă pentru toate creşele din Sectorul 1. E un proiect care se va derula pe minimum 42 de luni (…). Sperăm ca în următorii trei ani şi jumătate să obţinem în Sectorul 1 o formare cât mai apropiată de modelul danez a educatorilor din creşe şi sperăm şi pentru o parte a acestora din grădiniţe“, a declarat Dănuţ Ioan Fleacă, director general al DGASPC Sector 1.

Potrivit acestuia, consiliul local a aprobat pentru 42 de luni un buget de 957.000 de euro pentru tot ceea ce înseamnă formare, deplasări ale echipelor din România în Danemarca şi a celor daneze în România. „Astăzi, la întâlnirile preliminare, reprezentanţii danezi şi-au exprimat dorinţa să ofere mai multe şedinţe de pregătire a personalului românesc şi sper să putem să convingem – nu cred că va fi o problemă la consiliu – ca în loc de cinci săptămâni să vorbim de zece săptămâni pentru fiecare secvenţă, pentru fiecare creşă. Va fi o calitate mai bună a pregătirii. Practic, personalul nostru va fi pregătit direct de resursa daneză şi în acelaşi timp vom crea propriii traineri pentru modelul respectiv”, a spus Fleacă.

El a adăugat că modelul românesc este „medicalizat”, înseamnă îngrijire, şi nu educaţie timpurie. „Vorbim de educaţia timpurie de la grădiniţe, din grupa mică. Ei (n.r. – danezii) vorbesc de educaţia timpurie de la 6-7 luni. Educatorii practic stimulează inventivitatea copilului, îl determină să gândească, creativitatea, practic sunt şapte arii de învăţare, de la muzică până la activitate în mediu natural. Nu poţi să spui că este o metodologie fantastică faţă de ce ştim noi, doar că este o metodologie educaţională, şi nu îngrijire de tip infirmerie medicalizată, aşa cum s-a făcut la noi de-a lungul ultimilor”, a subliniat şeful DGASPC Sector 1.

Citeste si...  Formarea elevilor

Citește și: Bursele de merit olimpic internaţional vor fi acordate şi pentru menţiuni

 

Fleacă a mai spus că vor fi invitaţi la aceste cursuri de formare şi educatorii unor grădiniţe ai căror directori s-au arătat deschişi spre acest model de pregătire, dar a menţionat că nu va fi o chestiune formalizată la nivel de curriculă de învăţământ pentru grădiniţă. „Nu intervenim pe curricula grădiniţelor, este doar o chestiune metodologică, de relaţionare cu copilul şi care înseamnă învăţământ, şi nu îngrijire medicalizată, cum se făcea până acum. Este o chestiune de timp în care sperăm să creăm alte condiţii pentru copii la creşă şi la grădiniţă. Va fi o adaptare a educatorilor la ceea ce fac copiii în primii trei ani de creşă. Aici e vorba de o creşă şi de încă trei creşe care se vor forma în Sectorul 1 – Creşa Vrancei, “Sf. Andrei” din Giuleşti şi creşa din Pajura. Am discutat deja la Grădiniţele 222 şi 251″, a punctat Fleacă.

Potrivit preşedintei „Pro Vocatie”, Georgeta Jurcan, costurile zilnice sunt acoperite de părinţi, pentru că sunt grădiniţe publice, dar tot ceea ce înseamnă partea de formare a personalului şi de implementare a proiectului şi a modelului pedagogic RODACIE sunt acoperite de Consiliul Local Sectorul 1.

La eveniment au participat oficiali ai Primăriei Sectorului 1, prorectorul Via University College (Danemarca), Erik Hygum, preşedintele Asociaţiei Centrul de Resurse Umane şi Formare în Profesiuni Sociale “Pro Vocatie”, Georgeta Jurcan.

Primăria Sectorului 1 a demarat în anul 2012, în colaborare cu „Villum Foundation & Velux Foundation” şi VIA University College, Danemarca, un proiect pilot de implementare a sistemului danez de educaţie în creşele din Sectorul 1, adaptat contextului din România.

Citeste si...  La USAMV Cluj-Napoca este organizată a XV-a ediţie a Simpozionului Ştiinţific Studenţesc

În anul 2013 în Sectorul 1 a fost inaugurat Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2017 a aprobat proiectul strategic de extindere a conceptului danez de educaţie, după modelul pilot RODACIE, în toate creşele, asigurându-se tranziţia către grădiniţele de stat din această zonă administrativă.

(0 vizualizari)

prezidiu-rodacie-modelul-danez-de-educatie-crese-sector-1

Post-ul Modelul danez de educație va fi aplicat în creșele și grădinițele din Sectorul 1 apare prima dată în Pedagoteca.


Sursa: Pedagoteca


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *