franci elvetieni - conversie

Românii cu credite în franci mai au de așteptat: CCR a amânat decizia asupra legii conversiei

Redactie

Prin urmare, creditele în franci rămân în continuare o povară pentru români. „Am amânat pentru examinarea mai adâncă a problematicii și pentru a da o decizie care să fie și în consonanță, nu în sensul soluției finale admitere sau respingere, cu analiza pe care am făcut-o acolo cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică și aici sau nu”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, după ședința Curții, scrie Agerpres.

Guvernul Cioloș a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni, care prevede posibilitatea de a converti creditul din franci în lei, la cursul din ziua în carea a fost acordat creditul. Până când Curtea nu se pronunță asupra sesizării Executivului, legea nu poate intra în vigoare.

Camera Deputaților a adoptat acest proiect de lege pe data de 18 octombrie 2016.

Ce a cerut Guvernul

Sesizarea a fost făcută de Guvern la CCR pe 24 octombrie. Executivul Cioloș atrăgea atenția că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Fostul Executiv considera că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului, admitea Executivul Cioloș.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

Citeste si...  Ideall.ro dă startul campaniei de reduceri și estimează afaceri de 25 milioane euro anul acesta

Prevederile legii

Actul normativ prevede că împrumuturile în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului.

În forma actuală, legea ar avea influență și asupra creditelor deja convertite. Astfel, norma prevede că, la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *