Adrian Mititelu merge la închisoare 3 ani, George Copos s-ar putea întoarce după gratii

Stefan Alexiu

Probleme mari pentru oamenii de afaceri care au fost figuri importante ale fotbalului anilor 90 și 2000. Adrian Mititelu, patron al Universității Craiova sau George Copos, un  au mari probleme cu legea.

 

Dacă Adrian Mititelu se duce cu siguranță în spatele gratiilor, George Copos, scăpat de închisoare, se poate întoarce acolo foarte curând pentru că a plagiat lucrarea care l-a scos din pușcărie.

Adrian Mititelu, patronul clubului de fotbal U Craiova

Curtea de Apel Craiova l-a condamnat joi la 3 ani de închisoare cu executare pe Adrian Mititelu pentru evaziune fiscală în dosarul privind transferul fotbalistului Mihai Costea la Steaua. Decizia e definitivă, potrivit portalului instanței.

Adrian Mititelu este patronul clubului de fotbal U Craiova.

Judecătorii i-au interzis lui Mititelu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 3 ani.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorilor DNA, „la 31 ianuarie 2011, urmare a unor debite foarte mari pe care SC Fotbal Club U Craiova SA le avea către bugetul consolidat al statului, în cadrul procesului de executare silită, declanșat împotriva societății în vederea recuperării creanțelor fiscale în sumă de 9.906.095 lei, Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală a întocmit un proces verbal de sechestru pentru bunuri mobile, prin care au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile în echipa Universitatea Craiova.

Cât timp dura executarea silită pentru bunurile sechestrate (drepturile federative de joc ale jucătorilor de fotbal de la SC Fotbal Club U Craiova SA,) debitorul, SC Fotbal Club U Craiova SA, nu putea dispune de acestea decât cu aprobarea dată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, cu condiția constituirii unei garanții la nivelul sumei poprite sau cu condiția virării contravalorii indemnizației de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal.
Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător.

Citeste si...  Arafat: Potențialul de creștere a numărului de cazuri COVID este unul serios

În baza acestui acord, inculpatul Mititelu Adrian Marin a încasat la 24 martie 2011, într-un cont bancar deschis în aceiași zi la indicația sa, contravaloarea sumei de 1.100.000 euro (5.627.864 lei) din care, în aceiași zi, s-au efectuat ulterior mai multe plăți. La momentul încheierii acordului de transfer, inculpații Mititelu Adrian Marin și Preoteasa Gigel cunoșteau că drepturile federative ale jucătorului erau sechestrate.

Vladescu a primit înapoi banii si lingourile depuse drept cautiune

De precizat este faptul că, jucătorul nu a putut fi legitimat în evidențele clubului cesionar, iar transferul nu a putut fi înregistrat în Liga Profesionistă de Fotbal, întrucât reprezentanții legali ai acestui organism au comunicat cumpărătorului că jucătorul nu putea face obiectul transferului, deoarece Agenția Națională de Administrare Fiscală instituise sechestru asupra drepturilor federative de joc ale acestuia.

Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer și nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act.
Din suma de bani încasată în condițiile de mai sus, au fost achitate drepturi salariale ale angajaților clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlată prin interpuși de același inculpat.

Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferați în contul pus la dispoziție de organul fiscal.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă cu suma de 4.032.764 lei, iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 lei.”

Citeste si...  Cozmin Gușă: Eu l-am inventat pe Rareș Bogdan moderatorul

Sandu și Dragomir, achitați – Mititelu, ruinat

George Copos, FC Rapid

George Copos, fostul patron al echipei Rapid, a fost trimis în judecată vineri de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru instigare la abuz în serviciu. Copos este acuzat că, pe vremea când era deținut la Penitenciarul Rahova, i-a determinat pe membrii comisiei de liberări condiționate să ia în calcul o lucrare științifică despre care a susținut că e redactată de el, mințind, susțin procurorii.

Ce spun procurorii

În aprilie 2015, Gheorghe Copos a fost eliberat din închisoare după ce a executat un an și o lună din pedeapsa de aproape patru ani primită în dosarul Transferurilor. El a fost primul eliberat dintre cei opt foști oameni de fotbal trimiși în spatele gratiilor.

În 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a finalizat analiza privind suspiciunile de plagiat în cazul cărţii scrie de omul de afaceri George Copos, „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Atunci UB a precizat că „avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi repovestire”.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *