Ciolacu vrea să reformeze pensiile, dar nu e ferm cu cele speciale

1
ciolacu
- Reclama -

Marcel Ciolacu da semnale că vrea să reformeze sistemul de pensii, dar nu e deloc ferm când vine vorba despre desființarea celor speciale. Încrezător că va face reforma după ce va deveni Premier, liderul PSD se declară pregătit să preia Guvernul.

 

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă noile propuneri la legea pensiilor speciale ar trebui să nu se aplice pentru pensiile care sunt în plată, aşa cum susţin anumite persoane, Ciolacu a spus: „În această poziţie înseamnă că nu mai vorbim de o reformă, iar eu îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt”.

Ciolacu: este posibil ca amendamentele depuse la pensiile speciale să fie modificate în Parlament.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au început, marţi, dezbaterile asupra proiectului privind pensiile speciale, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, precizând că, în termen de maxim 10 zile, ministerele vor trimite punctele de vedere privind modificările propuse la proiect, tot atunci fiind aşteptată şi opinia Comisiei Europene.

Vezi și USR propune Guvernului PSD-PNL-UDMR să înceapă tăierile cu clientela de partid, abonată la pensii speciale şi privilegii

- Reclama -

Printre amendamentele la propunerea legislativă se numără corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani.

De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Mai este reajustat procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, este avută în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele