Cum se joacă remi – reguli de bază și sfaturi utile pentru jucători

Sabina Popescu

Remi sau Rummy, așa cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai populare și mai răspândite jocuri de societate, fiind apreciat de toate persoanele, de la copii de 9-10 ani până la adulții trecuți de prima tinerețe, relatează Libertatea.ro. 

Jocul de Remi face parte din categoria acelor jocuri pe care fiecare dintre noi le-a jucat măcar o dată în viață și care este preferat de milioane și milioane de oameni nu doar din România, ci și din întreaga lume.

Mai mult decât atât, printre detaliile care îl fac să fie atât de apreciat se numără și faptul că se joacă între mai multe persoane ceea ce înseamnă că va exista mereu dorința de a câștiga și de a demonstra celorlalți că ești cel mai bun de la masă.

În acest articol îți vom detalia cum se joacă jocul de Remi, care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecți, dar și unele strategii pe care orice jucător ar trebui să le aplice.

Cine a inventat jocul de remi

În forma pe care o cunoaștem cu toții astăzi, jocul de Remi a fost inventat de Epharim Hertzano, un evreu născut în România, care s-a stabilit în Palestina.

Ideea acestui joc captivant i-a venit în clipa în care regimul comunist din țara noastră din anii 1940 a interzis jocurile de cărți, iar Hertzano a transpus jocul de cărți într-unul cu piese din plastic, denumite și pietre.

Cum se joacă remi – reguli de bază și sfaturi utile pentru jucători - Imagine cu piese de remi.

În 1978, acesta a înființat compania Lemada Light Industries Ltd, cea care avea să producă primul joc de Remi. În același an, Epharim a publicat și o carte, „Official Rummikub Book”.

Aceasta prezintă trei versiuni ale jocului – American, Sabra și International – unde Sabra este versiunea care se regăsește în jocurile moderne de remi. Jocul a luat amploare și pe internet o dată cu dezvoltarea tehnologiei, putând fii jucat pe diferite platforme online.

Citeste si...  Șopârla cu coarne și șarpele care își schimbă culoarea, printre 200 de noi specii descoperite în Asia de Sud-Est

Denumirea remi provine de la jocul de cărți rummy originar din Mexic, în care cei care pierdeau trebuiau să plătească învingătorilor o sticlă de rom. Alții sunt de părere că aceasată denumire vine de la „rum”, care în limba engleză se traduce prin „ciudat” sau „dubios”.

În fapt, jocul de Remi este o combinație între jocul de cărți Rummy și jocul cu pietre Mahjong, care este practicat de asiatici.

Ce este și ce conține jocul de remi

Remi-ul este un joc menit să destindă și să relaxeze jucătorii, dar și să hrănească latura care ține de dorința de a câștiga a fiecăruia dintre noi. Remi-ul se poate juca oriunde: în casă, în parcuri, la terasă, pe câmp, etc.

Există mai multe tipuri de Remi, de la jocul pe puncte etalat sau pe tablă, până la Canasta, Burraco, Remi 500 (care se joacă cu pachete de cărți), Remi turcesc, Remi indian, 21 Card, Gin Rummy, Contract Rummy și multe altele.

Cum se joacă remi – reguli de bază și sfaturi utile pentru jucători - Tablă cu şapte piese de remi.

Indiferent de variantă, jocul de Remi conține 106 de piese. Sunt 104 piese – suite de la 1 la 13 plus 2 jokeri (jolly), care sunt împărțite pe patru culori: roșu, galben, albastru și negru.

Fiecare suită are câte două piese identice (spre exemplu: două piese de 3 galben, două piese de 3 roșu, etc.). Jokerii țin locul oricărei piese.

De asemenea, există patru tăblițe, fabricate din lemn sau din plastic. Cele mai populare variante sunt Remi pe tablă și Remi etalat.

Cum se joacă jocul de remi pe tablă

Jocul de Remi poate fi jucat de 2, 3 sau 4 jucători. La începutul fiecărui joc, „pietrele” se așează în grămezi de câte 7 piese, iar cu piesa care va rămâne se vor număra grămezile până la numărul indicat pe respectiva piesă.

Astfel, prima carte, denumită Atu, se va lua de pe acea grămadă, se va pune pe grămada următoare și va fi prima ce urmează a fi distribuită jucătorilor. Dacă piesa rămasă în plus este joker, jocul va fi dublu, iar piesa se va așeza pe prima grămadă.

Citeste si...  Găsirea becului potrivit pentru vehiculul dumneavoastră

Cum se joacă remi – reguli de bază și sfaturi utile pentru jucători - Patru persoane joacă remi la o masă acoperită cu catifea roşie.Cine are Atuul după împărțirea pieselor primește din start 50 de puncte. Atuul trebuie anunțat doar la prima tură. Fiecare dintre participanți va primi câte două grămezi de câte 7 piese, iar primul jucător va avea 15 piese pe tablă pentru că va fi primul care va da jos o carte.

Piesele au corespondent în puncte care vor fi adunate la sfârșitul fiecărei runde de joc. Astfel, piesele cu numerele de la 2 la 9 valorează 5 puncte, iar cele de la 10 la 13 valorează 10 puncte.

Numărul 1 este calculat la 25 de puncte la finalul fiecărei runde, iar în momentul etalării valorează 5 puncte în formația 1-2-3 și câte 10 puncte în formațiile 12-13-1 și, respectiv, în orice formație care conține trei de 1. Joker-ul este echivalentul a 50 de puncte.

Ce sunt terțele și suitele la jocul de Remi

Reguli remi | DivaHair.ro

Scopul jocului de Remi este acela de a se aduna piesele pentru a forma grupuri valide de „suite” și „formații”. Obiectivul jocului este de a închide pe tablă, iar pentru a câștiga trebuie să așezi piesele în formații.

Terțele sunt formații de 3-4 piese cu același număr, dar de culori diferite (spre exemplu: 3 roșu, 3 galben, 3 albastru și 3 negru).

Suitele sunt alcătuite din minimum trei piese consecutive de aceeași culoare (spre exemplu: 1-2-3 de roșu sau 1-2-3-4-5-6 de roșu). O suită poate avea cel mult 13 piese. Se consideră formație și 12-13-1.

Trebuie să păstrezi o singură piesă separată de acestea. Aceasta se numește „piesă de închidere” și nu trebuie să fie lipită la nici o formație.

Când un  jucător mai are trei piese pe tablă este obligat să-i anunțe și pe ceilalți jucători, iar când mai are o singură piesă pe tabla o pune cu fața în jos și închide runda de joc.

Citeste si...  ANPC, sfaturi pentru Paşte

Cum se joacă jocul de remi etalat

Reguli remi - Cum se joacă remi? Câștigă ușor la remi ✔️

Spre deosebire de Remi-ul clasic, cel etalat are câteva reguli ușor diferite, de la caz la caz. Spre exemplu, formațiile se pun pe masă, iar partenerilor de joc le este permis să intervină în formațiile celorlalți cu „lipituri” pentru a face mai multe puncte și, astfel, a scăpa de piesele de pe tabla sa.

De asemenea, la jocul etalat poți lipi cărțile tale alături de formația altuia sau poți rupe din șirul de piese nefolositoare. Nu este obligatoriu ca toți cei patru jucători să se etaleze. Dacă un jucător nu are formațiile obligatorii, sau punctele necesare, rămâne cu piesele pe tablă.

Iată care sunt regulile jocului de Remi etalat:

  • Etalarea se face la 45 de puncte și se poate face doar cu suite, nu doar cu terțe –  este necesară cel puțin o suită;
  • Se poate lua o piesă de jos doar pentru etalare;
  • Se poate rupe șirul doar dacă un jucător este etalat. Nu se poate rupe dacă nu există cel puțin 4 piese pe tablă. Spre exemplu, dacă pe tablă un jucător are 10 și 12 de roșu, acesta va putea rupe de la 11 de roșu;
  • Piesa 1 se poate așeza după 12 și 13, iar jokerul ține loc de orice piesă;
  • Atuul poate fi luat la final pentru a se închide runda;
  • Nu se poate etala nimeni în prima tură a jocului;
  • După ce un jucător se etalează, acesta va putea lipi piese la ceilalți jucători;
  • Nu se permite etalarea tuturor pieselor într-o singură tură;
  • O partidă se încheie atunci când un jucător a etalat toate cărțile sau când se termină toate piesele de pe masă. Se scad punctele rămase pe tablă din cele etalate.

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *