
Iedera se află pe multe liste de plante pe care să nu le plantezi niciodată în grădină pentru că se îndesește foarte rapid, însă îngrijirea și atenția corespunzătoare îți pot face un gard viu din iederă de invidiat.
Îngrijirea unui gard viu din iederă
În cazul în care alegeți să puneți iederă în grădină, e important să-i delimitați bine locul, încă de la început. Iedera este o specie parazită, având tendința să sufoce plantele pe care se instalează.
Aceasta va dezvolta în timp rădăcini lungi și foarte puternice. Se va întinde pe sol și pe verticală, dacă îi punem la dispoziție un suport. Pentru a evita să sufoce vegetația din jurul său, e necesar să-i supraveghem continu creșterea și s-o dirijăm în direcția dorită.
Vezi și Ce zodie ești? Află ce floare este cea mai potrivită zodiei tale
Iedera se dezvoltă frumos în locurile umbrite sau în semi-umbră. Soarele direct, în special pe perioada verii, combinat cu lipsa de apă, poate duce la uscarea frunzelor. Iedera preferă umezeala și e necesar să-i păstrăm pământul umed.
Înmulțirea iederii
Se poate înmulți prin butași de aproximativ 10 centimetri, tăiați din vârful lăstarilor. Aceștia se țin în apă până dau rădăcini sau se pun direct într-un amestec de pământ și nisip, pe care-l vom menține umed. Plantarea butașilor poate fi făcută cu succes pe tot parcursul anului cu excepția iernii, atunci când există riscul ca rădăcinile tinerelor plante să înghețe.
În exterior, înmulțirea iederii de poate face cu ușurință prin marcotej serpuit. Plantele tinere se vor dezvolta mai lent în primii ani, începând ca din anul 3 sau 4 să se extindă cu repeziciune.
Sursa: piticdegradina.ro
Articolul Gard viu din iederă: sfaturi de îngrijire apare prima dată în Casoteca.