Generozitatea alergătorului de cursă lungă

Alexandru Ionescu

Sportul are poveștile sale minunate și dincolo de lumina reflectoarelor, ațintite uneori prea mult asupra unor eroi de mucava. Sportivul Andrei Gligor a gândit și trăiește o astfel de poveste.

Aflăm, pe căile întortochiate ale internetului că în această lună Gligor a obținut  cea de a treia victorie morală și sportivă în proiectul său CaliVita 7Deserts și totodată cel mai bun rezultat din palmares.

Proiectul reprezintă dorința sportivului  de a trage un semnal de alarmă asupra deşertificăriidin sudul ţării și presupune ca acesta să alerge la 7 din cele mai dificile curse din lume (câte una pe fiecare continent).  În această primăvară Andrei a alergat  în Namibia și China, iar acum a participat  la Grand to Grand Ultra, o cursă  de 273 de km în deșertul din Utah și Arizona (SUA). Deși obiectivul său inițial a fost de clasare în primii 10, Andrei a reușit chiar din prima zi să fie printre primii în clasament, iar etapele din  următoarele zile  l-au adus din ce în ce mai în față în clasament. La finalul concursului, Andrei și-a adjudecat locul 7 la general și locul 2 la categoria sa de vârstă. La cursa au luat startul 120 de alergători, în final, doar 92 de concurenți au trecut linia de finish la Grand to Grand Ultra.

Cursele la care alerg eu, circuitul de curse extreme, presupun alergarea în regim de auto-suficiență: practic alergi în spate cu un rucsac în care ai toată mâncarea, echipamentul, produsele de igienă personală, pentru o săptămână, cât ține cursa. Organizatorii îți pun la dispoziție doar apă, adăpost pe timpul nopții și ajutor medical la nevoie. Principalul obstacol într-o astfel de cursă este lipsa de recuperare: faptul că după etapa din prima zi, a doua zi o iei de la capăt și tot așa. Practic, după prima zi de concurs, lupta se mută în plan mental. Iar în acest plan te poți remonta gândindu-te la cauza pentru care alergi și la cei apropiați. Cel mai dificil obstacol fizic și mental pentru mine a fost când m-am aflat foarte aproape de a spune stop unei curse, în 2016, la Marathon des Sables, când am rămas fără apă la temperatura de 55 de grade. Timp de 10 minute am stat așezat pe o piatră, fiind convins că nu vreau să merg mai departe, dar în final m-am mobilizat și am terminat etapa din acea zi, iar apoi concursul.”, a declarat Andrei Gligor.

Citeste si...  Iga Swiatek, numărul 1 mondial, eliminată în optimi

În ultimii 6 ani, Andrei a alergat peste 20.000 kilometri şi a dedicat majoritatea curselor la care a participat unor cauze care îi sunt aprope de suflet. Până în 2019  Gligor va a alerga pe  4 continente pentru a finaliza proiectul CaliVita 7 Deserts, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă cu distanțe cuprinse între 25 0km și 522 km.

Andrei Gligor încurajează o atitudine proactivă cu privire la ameliorarea problemelor de mediu și contribuția pentru misiunea sa de a împăduri 7 hectare de teren.După fiecare finish important, el își povestește  experiențele pe site-ul personal:andreigligor.ro .

 Calendarul 7 Deserts

2017

*Aprilie, Sahara Race (Namibia, 250 km). Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă.

*Iunie, Gobi March (China, 250 km). Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

*Octombrie, Grand to Grand Ultra (273 km). Clasare: locul 7 la general, locul 2 la categoria de vârstă

 2018

*August, Fire& Ice Ultra (Islanda, 250 km, cu ghețari, duneși zone vulcanice)

*Septembrie, Atacama Crossing Chile (Chile, 250 km, cel mai arid deșert din lume)

*Noiembrie,The Last Desert (Antarctica, 250 km, la temperaturi de-30 de grade)

 2019

*The Track Race(Australia, 522 km)

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *