Mesajul lui Tusk după asasinarea primarului din Gdansk

0

Mii de oameni au protestat împotriva urii și violenței la Varșovia și în alte orașe ale Poloniei după ce primarul din Gdansk a fost înjunghiat mortal în timp ce rostea un discurs pe scenă la un concert caritabil.

Primarul de 53 de ani a fost atacat duminică seara și a murit ieri din cauza rănilor grave. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Oamenii au aprins lumânări în memoria primarului ucis. Dar în unele oraşe din Polonia, printre care Varşovia, au avut loc şi manifestaţii cu mii de participanţi sub sloganul “Opriţi ura”.

La Gdansk, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii.

″Îmi amintesc cu ce emoție cântai împreună cu noi cântecul solidarității, “Rugăciune la apus”. Și vreau să-ți promit astăzi, dragă Pawel, în numele nostru, al tuturor – locuitori din Gdansk, polonezi și europeni – că pentru tine și pentru noi toți vom elibera Gdansk-ul nostru, Polonia noastră și Europa noastră de ură și dispreț. Îți promit asta. Adio, Pawel.”

Preşedintele plonez, premierul, miniştri şi politicieni din mai multe partide au condamnat atacul şi au transmis condoleanţe după moartea lui Pavel Adamowicz.

Pawel Adamowicz , primarul oraşului Gdansk: „Aţi donat bani, aţi făcut voluntariat. Este un moment minunat să împărtăşim lucrurile bune. Sunteţi minunaţi. Vă mulţumesc!”

La doar câteva clipe după rostirea acestor cuvinte, duminică seara, un individ a urcat pe scenă, s-a năpustit asupra primarului şi l-a înjunghiat. Adamowicz a murit din cauza rănilor suferite, în ciuda eforturilor făcute – o operaţie de cinci ore şi transfuzii de sânge, după cum a anunţat ministrul sănătăţii.

Atacatorul, care a fost imobilizat pe loc, a reuşit să se apropie de primar folosind o legitimaţie de presă. Este un bărbat în vârstă de 27 de ani condamnat la cinci ani şi jumătate închisoare pentru jefuirea unei bănci şi eliberat în decembrie anul trecut. Înainte să fie arestat, ucigaşul striga că vrea răzbunare, susţinând că a fost închis pe nedrept şi torturat de Partidul Platforma civică, aflat acum în opoziţie, dar la putere la vremea respectivă. Adamovici a făcut parte mai mulţi ani din această formaţiune politică.

Suspectul urmează să fie examinat de psihiatri.

Citește și Candidații PNL la europarlamentare vor fi desemnați după Valentines day

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele