Ministrul justiției nu dorește revocarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA

0
- Reclama -

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă, în care a prezentat concluziile evaluării procurorului general şi a şefei DNA că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a acestora din funcţii. El a precizat că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. El a precizat că raportul de evaluare are 19 pagini.

UPDATE. Ministrul Justiţiei a subliniat că în acest moment nu este oportună declanşarea de revocare din funcţii a procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Am întocmit un raport de evaluare care are un număr de 19 pagini, eventual şi o concluzie. Voi puncta reperele importante. Am solicitat informări de la DNA şi Parchetul General, informări pe are le-am primit complete şi deîndată la timp. Am avut întâlniri punctual cu şefii celor două Parchete. Am văzut că s-au făcut speculaţii cu privire la momentul în care au venit cei doi la aceste întâlniri fiecare au venit la 10-15 minute după ce i-am chemat la discuţii. Vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă, atunci am invtat-o pe doamana Kovesi. Am cerut infomari, am avut întâniri cu cei doi”, spune Toader. El a adăugat că a făcut evaluarea celor doi şefi de Parchete personal „fără ingerinţe şi fără presiuni”.

„Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soartă unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior, dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care din păcate în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede – justiţia în România se înfăptuieşte de judecător, independenţa e garantată de CSM, iar autoritatea e exercitată de ministrului Justiţiei”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Premiza acestei evaluări, premiza funcționării statului de drept este ca fiecare autoritate să rămână în matca ei constituțională, să respecte competențele pe care le are. Statul de drept are o arhitectură bine structurată”, a spus Tudorel Toader.

- Reclama -

Decizia CCR spune că a existat un conflict juridic, de natură constituțională, declanșat de ancheta DNA privind adoptarea OUG 13 și că această ingerință este de o gravitate foarte mare, încălcându-se principiile legii fundamentale, a subliniat ministrul.

„DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a sa, având drept consecință intimidarea legiuitorului delegat a-și îndeplini atribuțiile constituționale”, a adăugat Toader.

CCR a stabilit și remediul de urmat: a restabilit echilibrul constituțional între autoritățile statului. Procurorii nu pot ancheta oportunitate, împrejurări ale adoptării unui act normativ, a spus ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care i-a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Ministrul Justiţiei a intrat în sediul Guvernului pe la o altă poartă de acces, nu pe cea principală.

Potrivit surselor citate, ministrul Justiţiei se afla în Palatul Victoria în momentul sosirii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Guvern, în jurul orei 14.30.

De asemenea, aceleaşi surse au precizat că Tudorel Toader a plecat din Guvern înainte cu câteva minute ca şeful Senatului să părăsească Palatul Victoria, însă ca şi la sosire, ministrul a ales să iasă pe altă poată de acces şi nu pe cea principală.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele