Mită pentru Tăriceanu dată de austrieci: 6,7 milioane de dolari

Redactie

Doi reprezentanți ai unei companii din Austria au transferat suma de 6,7 milioane de dolari, mită pentru Tăriceanu, prin offshoruri. Toți acești bani erau destinați fostului premier din perioada 2004-2008, conform declarațiilor unui martor din Dosarul Microsoft.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut începerea urmării penale a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru faptul că a beneficiat de o șpagă de 800.000 de euro pentru prelungirea unor contracte legate de licențele Microsoft.

În schimbul atențiilor în bani, Tăriceanu ar fi fost de acord cu prelungirea contractelor privind licențele Microsoft. Șpaga a fost folosită de șeful ALDE în campania electorală din 2008 când și-a plătit consultanții cu 2 milioane de dolari.

Imediat după ce se primește mita invocată de DNA, firmele lui Călin Popescu Tăriceanu cumpără trei apartamente în blocurile construite de Dumitru Nicolae „Niro” contra sumei de 600.000 de euro.

Niro a fost asociat în cadrul proiectului imobiliar în care Tăriceanu a cumpărat trei apartamente în 2009 cu Dan Andronic. Acesta este unul dintre consilierii plătiți de actualul președinte al Senatului din banii proveniți din Austria.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să probeze că o parte dintr-o mită de 6,7 milioane de dolari, este vorba de 800.000 de euro, au fost folosiți în beneficiul lui Călin Popescu Tăriceanu. Gabriel Marin, patronul Omnilogic, a colaborat cu procurorii DNA și a oferit declarații filmate și probe pe suport electronic din care reiese că 6,7 milioane de dolari au plecat din Austria pentru fostul premier și alți doi demnitari pentru ca șeful ALDE să fie de acord cu prelungirea unor contracte care priveau licențele Microsoft.

Acuzațiile DNA din dosarul mită pentru Tăriceanu

DNA îl acuză pe Tăriceanu că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit o mită în valoare de aproape 800.000 dolari de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie.

Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, pentru servicii prestate în campania electorală.

Firma care ar fi dat mita este Fujitsu Siemens Computers (FJC) GmbH Austria implicată în afacerea Microsoft. Reprezentantul acestei firme în România este Claudiu Florică. În timpul anchetei privind cazul Microsoft, procurorii DNA au avut mai multe comisii rogatorii în Austria privind modul în care sume uriașe de bani au fost transferate de această societate.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că în următoarele 14 zile va putea studia dosarul în care este vizat și în care Direcția Naționala Anticorupție cere ridicarea imunității sale. Tăriceanu a afirmat că sunt „numai 17.000 de pagini” și că ar trebui să aibă timp să le studieze.

Citeste si...  Tăriceanu, amendat pentru că a utilizat termenul ”Fuhrer” la adresa președintelui Iohannis

Mită a fost folosită în campania elctorală din 2008

Corespondență electronică găsită în calculatorul lui Dan Andronic, declarațiile de martori ale mai multor consultanți israelieni date în cadrul unei comisii rogatorii, date financiare privind firme offshore și transferuri de bani, dar și declarațiile unor martori sunt o parte din probele procurorilor DNA în cazul de corupție în care este implicat șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,

Din datele prezentate de Antena 3, care citează ordonanță DNA, reiese că firma Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria ar fi achitat o parte din contractul de consultanță prestată de consilieri israelieni lui Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit actului de acuzare, Petru Berteanu (n.r. – un apropiat al lui șefului ALDE) „l-a ajutat pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, prim ministru al Guvernului României, să pretindă și să primească, în mod indirect, foloase materiale de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH în schimbul exercitării atribuțiilor care ii reveneau în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008”.

Potrivit sursei citate, în perioada 2007-2008, Tăriceanu a beneficiat de serviciile unei echipe de consultanți coordonate de cetățeanul american Arthur Finkelstein, cetățenii israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves și afaceristul Dan Andronic.

Tăriceanu a fost premier al României, în perioada 2004-2008, și președinte al PNL, în perioada 2005-2009. Prețul serviciilor de consultanță prestate a fost de aproximativ 2 milioane de euro.

Trebuie spus că Silberstein și Andronic sunt trimiși în judecată în Dosarul „Fermă Băneasa”. Cazul este pe rolul Curții de Apel Brașov. În același timp, Tăriceanu a fost achitat în prima instanța pentru mărturie mincinoasă, pentru declarația dată în acest caz.

Serviciile de consultanță ar fi fost prestate, în 2008, de: Dan Andronic, Arthur Finkelstein, Tal Silberstein și Shimon Shevez, împreună cu o echipa internațională de experți din care făceau parte Dahlia Scheindlin, Stephan Miller, Alin Bogdan, Arthur Blackberry, Barbara Fială, Bogdan Dospinescu, Daniel Nardi, George Birnbaum, Melissa Fiels, Natalie Solon, Aron Shaviv, Viktor Szigetvari, Toby Greene, Jason Brown și Udi Netta.

Mita plecată din Austria cu destinația Tăriceanu a fost de 6,7 milioane de euro

În anchetele privind licențele Microsoft, procurorii DNA au și o declarație de martor dată de Gabriel Marin, cel care controlează compania Omnilogic. Acesta a colaborat cu reprezentanții FSC Austria și a explicat procurorilor cu mărturii și înscrisuri în variantă electronică faptul că reprezentanții companiei din Austria au transferat 6,7 milioane de euro, bani care trebuia să ajungă la Tăriceanu.

Citeste si...  Tăriceanu: “Mă opun amnistiei și grațierii, altfel voi fi acuzat că fac politică în interes propriu”

Gabriel Marin a relatat că FSC Austria era condusă de Viktor Malinowski și Peter Hungler. Aceștia au înființat mai multe companii de tip offshore prin care transferau bani către demnitarii români care avea puterea de decizie privind prelungirea contractelor privind licențelor Microsoft.

Din această mărturii reiese că cel puțin două transferuri au fost făcute cu destinația Tăriceanu:

  • prin offshore-ul Farley Enterprises LTD  s-a transferat 2.7 milioane de dolari.

Viktor Malinowski i-a relatat lui Gabriel Marin că firma respectivă era a lui Petru Berteanu și Bogdan Tedorescu care urmau să plătească mitele către Călin Popescu Tăriceanu și alți doi demnitari.

  • prin offshore-ul Richardson International LLC s-a transferat 4 milioane de dolari

proprietarul companiei era Eva Maria Hungler, soția lui Peter Hungler, și bani erau destinați pentru plata mitei către Călin Popescu Tăriceanu și alți doi demnitari.

Șeful ALDE cumpără apartamente concomitent cu banii plecați din Austria pentru el

În februarie 2008, Automotive Trading Services, compania unde acționar este fostul premier, intră în posesia a trei apartamente în Central Park, complex deținut de Dumitru Nicolae “Niro”.  Dan Andronic a fost acționar minoritar la Central Park înainte de a deveni consilierul lui Tăriceanu.

Automotive Trading Services se alegea cu dreptul de proprietate pentru cele trei locuințe contra unei sume trecute în acte de 616.000 de euro.

SRL-ul nu s-a ocupat cu tranzacții imobiliare până atunci, iar plata s-a făcut în întregime la momentul achiziției, conform datelor din contractul înregistrat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bucuresti. Mai mult, achiziția nici nu este trecută în declaratia de avere din anul 2009, avand în vedere că proprietarul  apartamentelor nu era Tariceanu, ci SRL-ul unde era acționar majoritar.

Dacă ar fi cumpărat apartamentele pe numele său, premierul de la aceea vreme trebuia să treacă în declarația de avere prețul de achiziție. Fostul premier avea la acel moment doar în jur de 300.000 de euro în conturi, adică jumătate din prețul celor trei apartamente.

Mai amintim că restul de 15% din acțiunile de la firma Automotive Trading Service le deține Bogdan Valeriu Bucurescu, cel care asigura și funcția de administrator, fiind un om de încredere al lui Tăriceanu.

Tăriceanu, proprietar pe persoană fizică din februarie 2009

La un an de la momentul când apartamentele lui Niro erau trecute pe firma lui Tăriceanu, în 2009, locuințele din Central Residence Park sunt oficial gata și scoase la vânzare. Actual șef al ALDE se gândește să-și treacă casele de pe firma, pe numele sau, asa cum reiese din datele pe care le-am obținut de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara București.

Citeste si...  Tăriceanu vrea membrii ALDE în stradă

Trecerea locuințelor de la firma la Tăriceanu se face fără vreo plată efectivă. Automotive Trading Services cedează apartamentele în contul unor dividende pe care fostul premier nu le-ar fi încasat. Automotive Trading Services a raportat la Ministerul de Finanțe un profit de 20 de milioane de lei în anii 2007 si 2008.

Un prim transfer are loc în februarie 2009, iar celelalte doua în decembrie 2009, iar fostul premier devine proprietarul urmatoarelor locuinte din Central Park:

  • Apartamentul compus din patru camere și dependințe cu o suprafață utilă de 115,82 mp și o suprafață construită de 162,49 mp. Prețul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, și Automotive, a fost de 218.988 de euro. Locuința ajunge la Tăriceanu în 24 februarie 2009.
  • Apartamentul compus din trei camere și dependințe cu o suprafață utilă de 117,21 mp și o suprafață construită de 159,70 mp. Prețul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, și Automotive, a fost de 203.640 de euro. Locuința ajunge la Tăriceanu în 3 decembrie 2009.
  • Apartamentul compus din trei camere și dependințe cu o suprafață utilă de 101,75 mp și o suprafață construită de 140,70 mp. Prețul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, și Automotive, a fost de 192.840 de euro. Locuința ajunge la Tăriceanu în 3 decembrie 2009.

Tăriceanu recunoaște apartamentele în declarația de avere din iunie 2010, la 16 luni de la prima tranzatie în nume propriu din Central Park. Numai ca liberalul nu trece și prețul plătit pentru apartamentele de la firma lui Niro.

Actualul sef al Senatului a răspuns lapidar atunci când a fost întrebat de achiziția apartamentelor din complexul Central Park.

Șeful ALDE a transmis ca “Primo: apartamentele nu au fost luate, ci cumparate. Secundo: restul sunt speculații care vă aparțin și nu răspund la ele”. Printre întrebări erau referiri și la numele persoanei care i-a propus sa cumpere apartamentele și dacă s-au făcut plățile pentru cele trei locuințe de lux.

Traseul mitelor din Dosarul Microsoft

Dosarul privind mita pentru licențele Microsoft începe când compania mama, Microsoft Irlanda – subsidiara europeana a gigantului din SUA, a împuternicit Fujitsu Siemens Computers (FSC) să încheie contracte cu statul român la prețuri cu 47% mai mici decât cele de catalog.

FSC, direct sau prin intermediari gen Claudiu Florica, vinde statului roman licențele și servicii de întreținere și update la prețul întreg. Din discountul de 47 la suta de care ar fi trebuit sa beneficieze statul roman, se plătesc șpăgile de milioane de dolari care ajung la demnitari români.

Citește și Cioloș: “Trebuie oprit atacul tâlharilor asupra justiţiei”


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *