OECD: Fiecare lună petrecută de marile economii globale în izolare, le va şterge două puncte procentuale din creşterea anuală

0
- Reclama -

Fiecare lună petrecută de marile economii ale lumii în izolare va şterge două puncte procentuale din creşterea lor anuală, a apreciat, astăzi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, citată de Agerpres.

 

Directorul general al OECD, Angel Gurria, a declarat: „Estimările noastre arată că izolarea va afecta în mod direct sectoare echivalente cu până la o treime din Produsul Intern Brut în marile economii. Am calculat că, pentru fiecare lună de izolare, va avea loc o pierdere de două puncte procentuale din creşterea anuală a PIB-ului. Numai sectorul turismului se confruntă cu o diminuare a activităţii cuprinsă între 50 şi 70% în această perioadă. Multe economii vor cădea în recesiune”.

Directorul general al OECD a subliniat, însă, că aceste costuri ridicate ale măsurilor sanitare sunt necesare pentru a evita consecinţe şi mai tragice şi un impact mult mai grav asupra economiei: „Încetinirea epidemiei şi salvarea vieţilor umane trebuie să fie prima prioritate a guvernelor”.

Consecinţele asupra creşterii anuale a PIB-ului vor depinde de mulţi factori, precum amploarea şi durata izolărilor naţionale, efectele reducerii cererii pentru bunuri şi servicii în alte părţi ale economiei şi viteza cu care măsurile semnificative de sprijin fiscal şi monetar vor începe să îşi facă simţite efectele, susține Angel Gurria, subliniind, totodată, că există diferenţe semnificative în rândul statelor cu privire la diferite sectoare, în condiţiile în care limitarea transporturilor este mai importantă în unele ţări, în timp ce declinul activităţilor din turism şi petrecere a timpului liber este mai important pentru alte state.

- Reclama -

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

 

Citește și: Chinezii au reînchis cinematografele

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele