Premiul Nobel pentru Pace: premierul etiopian Abiy Ahmed

0

Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Premier din 2018, Abiy Ahmed, artizanul unei reconcilieri spectaculoase între Etiopia şi Eritreea, a fost recompensat ”pentru eforturile sale în vederea atingerii păcii şi în favoarea cooperării internaţionale, mai ales pentru iniţiativa sa hotărâtoare vizând să soluţioneze conflictul frontalier cu Eritreea”, a declarat preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen. Comitetul precizează într-un comunicat că recompensează implicarea sa şi în alte procese de pace, între Kenya şi Somalia sau în războiul din Sudan.Cele două ţări şi-au reluat relaţiile în iulie 2018, după un război sângeros în perioada 1998-2000 şi ani ostilităţi.

Premiul urmează să fie înmânat oficial în cadrul unei ceremonii, în capitala norvegiană, la 10 decembrie, ziua morţii inventatorului dinamitei. Activista yazidi Nadia Murad şi ginecologul congolez Denis Mukwege au fost recompensaţi în 2018 cu Nobelul pentru Pace, pentru lupta lor împotriva violenţelor sexuale.

Citește și: Dăncilă continuă să fie decuplată de la realitate: Iohannis a aruncat țara în haos

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele