PSD îl acuză pe Meleșcanu de pasivitate

0

PSD califică mesajul celor 12 ambasadel referitor la situaţia din justiţie drept “lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament”.

De asemene cere conducerilor Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi pe titularii acestora, Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall “să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie”.

“Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la Bucureşti, prin care îşi exprimă îngrijorarea pe tema situaţiei justiţiei din România. Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar şi din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări: – Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obţinerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituţii de stat cu competenţe în materie, şi nu prin intermediul unor mesaje date publicităţii. Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenţiei de la Viena. Reprezintă, în acelaşi timp, o lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană şi pro-atlantică şi care are o contribuţie importantă în prezent în promovarea agendei europene şi respectiv cea a Alianţei, inclusiv în efortul internaţional de garantare a securităţii internaţionale şi de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menţionate nu excelează. Totodată, această conduită contrazice practica corectă şi respectuoasă faţă de Convenţia de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă şi pe care România o respectă scrupulos”, afirmă social-democraţii.

“Încurajăm, în acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie şi să invite şefii misiunilor diplomatice menţionate la un dialog deschis, fundamentat pe informaţii şi evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri şi aliaţi”, se arată în comunicAtul PSD.

Citește și: Kovesi: A fost revocat controlul judiciar

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele