Rovana Plumb vrea imunitate parlamentară în fața investigației DNA

Stefan Alexiu

UPDATE: Rovana Plumb sescunde în spatele Parlamentului. Camera Deputaților a respins solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale a deputatului social-democrat Rovana Plumb, fost ministru al Mediului.

Au fost înregistrate 99 voturi pentru și 184 voturi împotrivă, un vot anulat. Votul a fost secret cu bile.

Camera Deputaților a început, votul asupra solicitării DNA de efectuare a începerii urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb. Se votează cu bile! DNA vorbește de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Deși totul se poate și trebui să se discute în justiție, Rovana Plumb spune că ”e un abuz născut din dorinţa unora care nu înţeleg democraţia adevărată şi nu înţeleg că la guvernare se ajunge doar prin votul cetăţenilor”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, a sunținut tot azi, înaintea votului, că deputații nu cunosc legea și nici Constituția, deci nu ar trebui să voteze nicidecum ridicarea imunității Rovenei Plumb.

Citește și Rovana Plumb cu Parlamentul pe post se scut împotriva DNA

”Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cerereii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav – am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate – este că nu cunosc Constituţia pe care  au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie, care nu e făcută prima dată de acea persoană, confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru. (…) Trebuie să spun pentru toată lumea – deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice. Aţi văzut cumva acuma să vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72, nu la art. 109 şi acolo se spune că deputatul şi senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile, adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie”, a spus Nicolicea în plenul Camerei.

Citeste si...  Trezorierul PSD Mircea Draghici, în cărți pentru ministerul transporturilor după ce Iohannis a refuzat-o pe Olguța

Nicolicea a continuat: „Deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în camneră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului – parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul”.

Rovana Plumb cere însă protecție din partea parlamentarilor: „Vă cer un vot pentru stoparea abuzurilor. Se încearcă demonizarea PSD, răsturnarea votului popular“.

 

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *