Rusia declară UE războiul gazelor

0

Jocul Kremlinului cu gazele amenință politicile climatice, economiile și stabilitatea politică ale blocului.

Președintele rus Vladimir Putin joacă dur cu Uniunea Europeană – întrerupând livrările de gaz către unii dintre cei mai buni clienți ai Rusiei, într-un urlet de furie față de sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Deciziile Rusiei cu privire la întreruperea gazelor către UE  pun o presiune politică enormă asupra guvernelor, amenință că europenii vor îngheța dacă iarna aceasta este una rece și subminează potențial obiectivele climatice ale blocului, deoarece țările înlocuiesc energia alimentată pe gaz cu cărbune. Ar putea chiar să arunce continentul în recesiune.

Simone Tagliapietra, un analist la think tank-ul Bruegel, numește politicile Rusiei „șantaj energetic”.

Doar 40% din cantitatea normală de gaz curge de-a lungul conductei subacvatice Nord Stream Rusia-Germania, care afectează livrările către Franța, Italia și Austria, precum și către Germania. Monopolul rusesc de export de gaze, Gazprom, a oprit deja toate livrările către Polonia, Bulgaria, Olanda, Finlanda și Danemarca, după ce companiile energetice din acele țări au refuzat să se conformeze în fața cererilor Kremlinului de a plăti livrările de gaze în ruble.

Ca răspuns, unele țări intenționează să pornească centrale electrice pe cărbune.

„Trebuie să recunoaștem că Putin reduce aprovizionarea cu gaz către Europa, de asemenea, pentru a crește prețul, și trebuie să răspundem cu măsurile noastre”, a spus ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, într-un interviu televizat duminică seara, adăugând că „este o situație tensionată, gravă”.

Austria intenționează să ardă din nou cărbune.

Polonia își propune să subvenționeze cărbunele folosit pentru încălzirea locuințelor.

Țările de Jos au decis luni să renunțe la planurile anterioare de a limita producția de la cele patru centrale electrice pe cărbune.

„Dacă acestea nu ar fi vremuri speciale, nu am face niciodată asta”, a spus ministrul Climatului Rob Jetten.

Guvernul Italiei a avut ieri o întâlnire de criză, iar prim-ministrul Mario Draghi a comandat două unități de regazificare pentru gaze naturale lichefiate și a discutat cu țări precum Qatar, Angola și Algeria pentru a semna acorduri de aprovizionare cu gaze într-o încercare disperată de a-și asigura aprovizionarea în cazul în care robinetul de gaze din Rusia se închide.

Bruxelles-ul dorește să proiecteze încredere, dar îngrijorarea este clară.

„Tratăm cu foarte mare gravitate situația în care ne aflăm. Dar suntem pregătiți”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o întâlnire cu reporterii luni. „Suntem în vremuri grele. Vremurile nu devin mai ușoare”, a adăugat ea, potrivit Politico.

Oferte murdare

Graba de a arde cărbune pentru a asigura aprovizionarea cu energie este simbolic incomodă pentru europenii conștienți de problemele climatice. Însă puțini se așteaptă ca UE sau statele sale membre să se arunce departe de drumul presărat cu eforturile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

În Germania, oficialii sunt hotărâți că revenirea cărbunelui va fi de scurtă durată și nu pune în pericol calea țării de a reduce energia pe bază de cărbune până în 2030. Cărbunele va acționa ca o rezervă pentru sectorul energetic, permițând țării să-și construiască depozite de gaz înainte de iarnă. Între timp, guvernul plănuiește să crească rapid energia curată.

Invazia Rusiei a întărit sprijinul politic pentru sursele regenerabile în Germania, a declarat Simon Müller, directorul think tank-ului Agora Energiewende.

„Acest strat suplimentar de urgență pe care îl avem acum în fața acestei situații ajută la furnizarea impulsului politic de care avem nevoie pentru unele accelerații foarte importante în construirea surselor regenerabile”, a spus Müller. Parlamentul german ia în considerare 10 măsuri de eficiență energetică și energie regenerabilă, iar Müller a spus că Guvernul format din coaliția a trei partide a fost în mare măsură aliniată la importanța eliminării barierelor din calea energiei ecologice.

Grupurile verzi au fost, de asemenea, optimiste. „Nu există niciun plan în Germania în acest moment de a pune la îndoială data de renunțare la cărbune”, a declarat Christoph Bals, directorul de politici al ONG-ului Germanwatch.

Dar nevoia de a schimba rapid tactica privind casarea cărbunelui crește tensiunile politice.

La Berlin, opoziția conservatoare l-a criticat pe Habeck pentru că a permis o creștere a utilizării cărbunelui, excluzând în același timp menținerea celor trei centrale nucleare rămase în funcțiune din Germania până la sfârșitul acestui an.

„Nu înțeleg de ce ministrul Verde al Climei preferă să lase mai multe centrale pe cărbune să funcționeze mai mult decât centrale nucleare neutre din carbon”, a declarat luni Jens Spahn, adjunct al șefului creștin-democraților în parlament, pentru televiziunea germană. Politica de oprire nucleară a fost una adoptată de fostul lider al partidului său, Angela Merkel.

Politica provoacă, de asemenea, stres în cadrul coaliției de guvernare.

„Ceea ce este necesar este ca cele trei centrale nucleare rămase să funcționeze mai mult timp”, a declarat Bijan Djir-Sarai, secretarul general al liberal-democraților, precizând: „Acesta este un fapt pe care ministrul economiei nu îl poate ignora pur și simplu”.

Admițând că pasul a fost „încălcarea unui tabu”, Habeck consideră că utilizarea cărbunelui este mai bună decât revigorarea energiei atomice, argumentând că o schimbare a politicii nucleare va avea un impact abia la sfârșitul anului viitor – prea târziu pentru a ajuta în această iarnă. El a fost susținut de cancelarul Olaf Scholz, care a declarat într-un interviu publicat luni că „energia nucleară nu ne va ajuta acum, nu în următorii doi ani, ceea ce contează”.

Liderii politici fac apel la poporul lor să economisească energia și să reducă utilizarea gazelor, în timp ce guvernele lucrează pentru a crește nivelul de stocare pentru a permite continentului să facă față unei opriri a gazelor rusești pe timpul iernii. Ca ultimă soluție, ei analizează raționalizarea gazelor.

O oprire a livrărilor de gaze ar duce aproape sigur blocul într-o recesiune. Banca Centrală Europeană a avertizat că zona euro se va contracta cu 1,7% anul viitor dacă Rusia ar închide complet robinetul de gaze.

„Întreruperea aprovizionării cu energie și posibilitățile reduse de înlocuire imediată a aprovizionării cu gaze din Rusia ar necesita probabil o anumită raționalizare și realocare a resurselor, ceea ce va duce la reduceri de producție în zona euro, în special în sectoarele consumatoare de energie”, a spus banca. prevăzând dacă acest lucru s-ar întâmpla, economia blocului se va redresa anul viitor.

Dar BCE a avut și un cuvânt de avertizare pentru Putin.

„În ceea ce privește economia Rusiei, scenariul prezintă o recesiune severă cu o contracție a producției similară cu contracția experimentată la prăbușirea Uniunii Sovietice”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele