SUA sar în ajutorul minorității musulmane uigure persecutată de China

0

Executivul american a anunţ luni că va bloca importul unor bunuri originare din regiunea chineză Xinjiang, acuzând Beijingul că foloseşte “munca forţată” a minorităţii musulmane uigure pentru producerea lor, informează AFP.

 

“Nu vom tolera practici ilegale, inumane şi abuzive de muncă forţată în rândul furnizorilor SUA”, a declarat într-un briefing şeful serviciilor vamale americane Mark Morgan.

Serviciile vamale au emis patru ordine ce interzic pătrunderea pe teritoriul SUA a produselor pentru păr, a bumbacului, textilelor şi componentelor informatice fabricate de companii din regiunea chineză Xinjiang.

Un al cincilea decret acoperă toate bunurile fabricate în aşa-numita tabără de “reeducare” din Lop.

“Acesta nu este un centru educaţional, este un lagăr de concentrare în care minorităţile etnice şi religioase sunt supuse abuzului şi sunt forţate să lucreze în condiţii atroce fără a se putea opune şi fără libertate. Este sclavie modernă”, a declarat director adjunct al Departamentului pentru Securitate Internă Ken Cuccinelli.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost câștigat de Ilham Tohti, profesorul uigur încarcerat în China

Uigurii, musulmani şi vorbitori ai unui limbi turcice, constituie principalul grup etnic din Xinjiang, o imensă regiune din vestul Chinei, care se învecinează cu Afganistanul şi Pakistanul.

SUA, la fel ca alte ţări occidentale şi multe organizaţii internaţionale, acuză Beijingul că persecută pe scară largă minoritatea uigură şi că a internat în lagăre, în mod arbitrar, peste un milion de musulmani din Xinjiang.

China neagă aceste cifre şi susţine că este vorba de centre de formare profesională destinate să ajute populaţia să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i îndepărta de tentaţia extremismului islamist. Beijingul mai este acuzat şi de sterilizări forţate în regiune.

Vama americană a confiscat deja la sfârşitul lunii iunie un transport de produse fabricate din păr uman, suspectat că ar fi fost ambalat în lagăre de muncă din regiunea chineză Xinjiang.

ISIS le recomandă membrilor să renunţe, pentru moment, la atacurile împotriva Occidentului, ca să se ferească de coronavirus

Washingtonul a adoptat, de asemenea, sancţiuni individuale la adresa unor lideri politici şi a unor companii care desfăşoară activitate în Xinjiang.

La rândul său, Uniunea Europeană a propus luni Chinei trimiterea de “observatori independenţi” în Xinjiang. O propune formulată deja în iulie de Franţa, dar care nu a fost luată în seamă.

Dosarul uigur alimentează escaladarea tensiunilor în relaţia dintre SUA şi China în cea mai gravă criză de după normalizarea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979.

Scapă de virusuri la tine în casă cu un purificator performant

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele