SUA, UK și Australia vor să copieze rachetele hipersonice rusești

1
- Reclama -

Cele trei țări au au anunţat, marţi, că vor să dezvolte modelul propriu de rachete hipersonice, în parteneriatul de securitate AUKUS, dar China avertizează prin această inițiativă va apărea riscul repetării unor conflicte precum invazia Ucrainei.

Citat de BBC, guvernul Boris Johnson a comunicat marţi seară că Marea Britanie, Statele Unite şi Australia vor lansa proiecte comune pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. Planul este o reacţie la aceste arme dezvoltate de Rusia şi China, renumite fiindcă nu sunt detectabile pe radar, putând să se deplaseze cu până la 27 MACH, adică de 27 de ori viteza sunetului.

De fapt, SUA şi Australia au deja un program comun pentru rachete hipersonice, iar Marea Britanie se va alătura în curând. Guvernul de la Londra susţine că programul are caracter strict de apărare.

Imediat, administraţia de la Beijing a reacţionat la anunţul Guvernului britanic. „Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză„, a avertizat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, citat de Reuters.

Totodată, Beijingul a atras atenţia asupra riscurilor generate de achiziţionarea de către Australia a unor submarine nucleare.

- Reclama -

Amintim, în noiembrie 2021, preşedintele Xi Jinping a avertizat asupra riscurilor apariţiei unei mentalităţi specifice Războiului Rece în zona Asia-Pacific, pe fondul tensiunilor generate de parteneriatul de securitate AUKUS. „Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Războiului Rece„, a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei Associated Press, în discursul rostit pe 11 noiembrie 2021 la o reuniune a Forumului de Cooperare Economică în zona Asia-Pacific. Liderul chinez a avertizat că tentativele de reconfigurare a graniţelor regionale în funcţie de interese ideologice şi politice vor eşua, pledând pentru menţinerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare şi pentru continuarea eforturilor de liberalizare a investiţiilor și comerţului.

Americanii au intensificat activităţile militare în zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor cu Administraţia de la Beijing. Washingtonul vrea intensificarea parteneriatelor comerciale şi de securitate cu ţări asiatice, pentru limitarea influenţei exercitate de China.

Din cauza războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Occident, SUA au cerut Chinei să evite oferirea de asistenţă militară şi financiară Rusiei. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat preocupare, marţi, în legătură cu refuzul Beijingului de a condamna direct invazia militară rusă în Ucraina şi a pledat pentru intensificarea cooperării NATO cu parteneri din Asia-Pacific, după ascensiunea Chinei în acea zonă.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele