UPDATE: 10 august în Belarus. Lukașenko s-a pus cu bătaia pe contestatari

0
Minsk, Belarus

Rivala lui Lukașenko în aceste alegeri, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.

Anunțul a fost făcut de ministrul lituanian de externe, care a precizat că ea este în siguranță.

Se pare că dictatorul Lukașenko și oamenii din servicii care îl sprijină a amenințat-o că îi va face rău ei și copiilor, astfel Svetlana Tihanovskaia a părăsit Belarus.

Știre inițială

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. Opoziția contestă rezzultatul scrutinului care l-a desemnat câștigător pe Lukaşenko cu 80%. În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC. Grupurile civice anunță că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.

Ministerul de interne a negat faptul că au existat morți. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.

 

Trei mii de oameni au fost arestați, dintre care aproximativ o treime la Minsk, iar restul în alte orașe precum Brest, Gomel și Grodno, unde au avut loc proteste similare.

belarus
Orașele în care au avut loc proteste, după alegerile de duminică. Sursa: BBC

Lukaşenko a spus despre proteste că sunt „teleghidate” din străinătate și că „păpuşari din Cehia” au ordonat opoziţiei „să-i facă pe oameni să iasă în stradă şi să ceară negocieri pentru un transfer al puterii”.

„Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”, a spus Lukaşenko.

Rezultatele oficiale, care îl dau pe Lukaşenko câştigător al alegerilor prezidenţiale de duminică cu peste 80% din voturi, au fost respinse de candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca preşedintele să cedeze puterea şi a revendicat victoria.

„Rezultatele alegerilor anunțate de Comisia Electorală Centrală nu corespund realității și contrazic complet bunul simț”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Anna Krasulina.

Se vorbește despre cea mai “neagră” zi din Belarus:

https://mobile.twitter.com/franakviacorka/status/1292606289839824897

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele