13 locuri de văzut în Torino

1

Printre multele orașe frumoase Italiene, Torino merită cu siguranță un loc special pentru frumusețile sale artistice și arhitecturale și pentru istoria foarte importantă și veche de secole care domnește în piețele sale mari, pe străzile din centru, în bisericile sale și numeroasele sale muzee.

 

Dacă vizitați Torino pentru prima dată, vă recomandăm cele 13 lucruri de văzut absolut minunate. Între artă, istorie, cultură și gastronomie, iată călătoria noastră prin comorile orașului.

Mole Antonelliana și Muzeul Cinematografiei

ArtOfPhotos / Shutterstock

Frumoasa clădire proiectată de Antonelli este, fără îndoială, simbolul Torino prin excelență. La Mole, care se remarcă în panorama orașului Savoia, găzduiește și Muzeul Național al Cinematografiei, unul dintre cele mai vizitate din Torino și singurul exemplu de muzeu dedicat săptămânii artei din Italia.

Muzeul Egiptean

Poți vizita Muzeul de Antichități Egiptene din Torino, cel mai vechi muzeu egiptean din lume, fondat în 1824, al doilea după Cairo. Dedicat exclusiv culturii și artei egiptene antice, colecția muzeului a fost subiectul de interes pentru unii dintre cei mai importanți maeștri ai istoriei. Sunt expuse aproximativ 6.500 de artefacte, inclusiv statui, sarcofage și obiecte funerare, mumii, papirus, amulete, bijuterii. O comoară imensă de văzut pentru a descoperii istoria și misterele acestei civilizații antice.

Capela Giulgiului

Redeschisă în septembrie 2018 după îndelungata restaurare, Capela Giulgiului din Torino este cu siguranță unul dintre lucrurile de văzut în acest oraș. Capodopera barocului lui Guarino Guarini, declarată Patrimoniu Mondial UNESCO din 1997, este o bijuterie de văzut cu prețioasa sa marmură neagră cu nervuri gri, superbele arcade și stâlpi, statuile, țesătura densă, capitelurile din bronz cu simbolurile patimilor.

Valentino și satul medieval

Marco Saracco / Shutterstock
Marco Saracco / Shutterstock

În timpul unei vizite în Torino, nu poți să nu faci o plimbare în Parcul Valentino, plămânul verde al orașului. În interiorul parcului veți găsi numeroase statui, fântâni (cum ar fi splendida Fântână a celor 12 luni), grădini și apoi evident satul medieval Valentino, o frumoasă reproducere din secolul al XIX-lea a unui mic sat din secolul al XV-lea.

Muzeele regale

Muzeele Regale din Torino sunt una dintre cele mai importante atracții. Pe o suprafață de peste 3.000 de metri se desfășoară o potecă, sau mai degrabă o adevărată „scufundare”, în istoria Torino și Italia. În interior adăpostesc: Biblioteca Regală, Palatul Regal, Galeria Sabauda, ​​Muzeul Arheologic, Grădinile Regale și Sala Chiablese.

Biserica Consolata

Sanctuarul Consolata, cunoscut și sub numele de Biserica Santa Maria della Consolazione, este cu siguranță una dintre clădirile religioase de văzut în Torino. Prima construcție datează din epoca creștină timpurie. Biserica a fost apoi mărită și modificată de-a lungul secolelor până în secolul al XVIII-lea, când Filippo Juvarra a făcut numeroase modificări pentru a o adapta la stilul baroc al vremii.

Cafenelele istorice

Dacă te afli în Torino pentru câteva zile nu poți rata o oprire într-una dintre cafenelele istorice ale orașului, străvechile locuri din secolul al XIX-lea. În interior, printre oglinzi antice, tapiserii din satin, sfeșnice elegante și farfurii de porțelan, te poți bucura de unele dintre specialitățile din Torino și poți face o mică călătorie în timp.

Piazza San Carlo

Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock

Torino este renumită pentru numeroasele sale piețe frumoase cu vedere la monumente, atracții și clădiri de epocă. Una dintre cele mai frumoase este, cu siguranță Piazza San Carlo. În centru se află o statuie ecvestră a lui Emanuele Filiberto, în timp ce, pe latura de sud a pieței, se află cele două biserici gemene în stil baroc, cea a Santa Cristina construită în 1639 și cea din San Carlo din 1619.

Bazilica din Superga

Maiestuoasa Bazilica, opera celebrului arhitect Filippo Juvarra, se ridica pe vârful unui deal, de la care își ia numele, iar frumusețea sa deosebită captează atenția oricui îi trece cu privirea. Este imposibil să vii la Torino și să nu mergi să vezi această capodopera și să admiri splendidul dom Juvarra în stil baroc.

Palatul Madama

Situat în Piazza Castello, în inima orașului Torino, Palazzo Madama se mândrește cu o istorie veche și glorioasă și este una dintre cele mai reprezentative clădiri, dacă nu chiar din toată Italia. Situl arhitectural este acum un stil al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește Muzeul Civic de Artă Antică.

Vila Reginei

Stefano Cavoretto / Shutterstock

Pe dealul din Torino se află această magnifică vilă din secolul al XVII-lea, care timp de secole a fost reședința multor suverani din Savoia (de unde și numele Villa della Regina). Astăzi poate fi vizitată, reședința adăpostește numeroase picturi ale unor artiști precum Daniel Seiter și Giovanni Battista Crostat și splendidele dulapuri chinezești din lemn lăcuit. Afară, însă, de o mare frumusețe, se află grădina italiană, în formă de amfiteatru, în care se află pavilionul Solinghi.

Galeriile Acoperite din Torino

Galeriile fascinante, care amintesc de „pasajele” tipice ale Parisului, sunt tocmai „pasaje” între clădiri. În Torino există trei galerii: Galleria Subalpina, Galleria Umberto I și Galleria San Federico. În interior există cafenele și restaurante unde vă puteți opri pentru o pauză dulce sau pentru o gustare tipică Sinoira Torino.

Muzeele din Torino

Marco Saracco / Shutterstock

Pe lângă marile și cele mai cunoscute muzee ale orașului, Torino găzduiește multe alte muzee care trebuie văzute. Printre numeroasele muzee se numără de exemplu: GAM – Galeria de Artă Modernă și Contemporană care găzduiește adesea expoziții importante;

MAUTO – Muzeul Automobilului cu mașinile sale prețioase și rare; MAO – Muzeul de Artă Orientală pentru a descoperi civilizații îndepărtate și milenare; Camera – Centrul Italian de Fotografie care găzduiește expoziții fotografice interesante.

CITEște și Călătorește în Italia: 20 de locuri de văzut

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele