15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu

0

Peste 22 de mii de clădiri de școli și grădinițe din totalul de 26 de mii din România nu au în acest moment autorizație ISU de protecție la incendiu, potrivit cifrelor calculate în baza procentelor anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a autorizațiilor, iar aproape 50% nu o necesită.

„Este unul din subiectele pentru care ne gândim să organizăm o videoconferință cu toate inspectoratele școlare județene care sunt în legătură cu autoritățile locale. Autoritățile locale sunt titularii avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu. Situația pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, în care funcționează cantine și în care funcționează săli de sport, este următoarea: puțin peste 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a acestor autorizații, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizație, iar 15% sunt clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu și care nu au autorizație și nici măcar nu sunt în curs de obținere. Aceasta este situația reală. Lipsa avizelor sau lipsa autorizațiilor nu împiedică școlile să se concentreze pe acțiunile de prevenție pentru securitate la incendiu, lucru pe care o să-l aducem în atenția inspectoratelor școlare și a autorităților locale cu maximă apăsare. Iar presa va fi invitată la această discuție”, a răspuns Cîmpeanu.

Vezi și Cîmpeanu: este momentul să fie susţinute şi să se investească în educaţia şi cultura românească

Asta înseamnă, potrivit declarațiilor ministrului, că dacă adunăm numărul clădirilor care nu au autorizație, dar sunt în curs de obținere, cu cel al clădirilor care nu au deloc autorizație și cu cel al clădirilor care nu necesită acest act administrativ, rezultă că aproximativ 22.500 de clădiri nu au în acest moment autorizație de protecție la incendiu acordată de IGSU, însumând 85% din clădirile în care funcționează instituții de învățământ pe teritoriul României. În sistemul de Educație se numără unitățile de învățământ cu personalitate juridică (peste 17.000) și separat clădirile în care funcționează acestea.

Potrivit situației de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în 2019, la nivel național, din totalul celor 26.075 de clădiri în care se desfășoară activități didactice, 3.343 dețineau autorizația de incendiu, iar 18.641 nu necesitau acest act administrativ, întrucât au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare. Un număr de 4.091 clădiri funcționau fără autorizație de securitate la incendii.

Citește despre cele mai bune purificatoare de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele