200.000 de ruşi au ajuns în Kazahstan, Georgia şi UE, după anunţul lui Putin privind mobilizarea militară

1

Conform CNN, peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în alte țari, de când preşedintele a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi, la 21 septembrie, indică datele din mai multe surse oficiale.

Mii de ruși au trecut pe jos granița cu Georgia de frica mobilizării, iar aproximativ 100.000 au intrat în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat Marat Kozheyev, ministrul adjunct de Interne kazah, potrivit agenţiei de presă a statului, „Kazinform”.

Totodată, cel puţin 53.000 de persoane au trecut graniţa dintre Rusia şi Georgia în perioada 21-26 septembrie, conform datelor publicate de ministerul de Interne de la Tbilisi.

Numărul rușilor ajunși în UE a crescut cu 30% în câteva zile

De asemenea, aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână – o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat Frontex – Agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă.

Amintim, anunţul de mobilizare al lui Putin a stârnit proteste şi un exod al cetăţenilor ruşi din ţară, în timp ce Kremlinul a înăsprit regulile privind evitarea ordinelor militare în vigoare.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a anunţat la 21 septembrie că vor fi recrutaţi până la 300.000 de oameni cu experienţă militară.

Fug din țară mai mulți ruși decât cei care au invadat Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a afirmat că numărul ruşilor care fug din ţară pentru a evita recrutarea „depăşeşte probabil” numărul trupelor care au invadat Ucraina în februarie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marţi că nu ştie numărul persoanelor care au părăsit ţara de la anunţul președintelui Vladimir Putin.

„Novaya Gazeta Europe”, agenţia de presă independentă rusă, a citat o sursă din administraţia prezidenţială care a afirmat că FSB – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, a precizat că 261.000 de bărbaţi au fugit din Rusia de la anunţul mobilizării.

Mai trebuie spus că cetăţenii ruşi, inclusiv bărbaţi, femei şi copii, au călătorit și în Mongolia şi Armenia, ceea ce ar creşte şi mai mult numărul total al celor care au fugit din ţară.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele