Suspendarea lui Ilie Năstase a fost redusă

Alexandru Ionescu

Tribunalul ITF a ajuns la concluzia că Ilie Năstase nu a fost atât de rasist, misogin și agresiv pe cât vorbea lumea tenisului în urmă cu un an.

Suspendarea de peste trei ani a fostului căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României a fost redusă la opt luni.

„Motivarea soluţiei Tribunalului Independent conţine, printre altele, următoarele concluzii: – numai conduita dlui Năstase din timpul meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta poate fi calificată drept o încălcare de o gravitate ridicată a regulamentelor aplicabile; – în schimb, conduita dlui Năstase a fost considerată drept o încălcare de gravitate medie în ceea ce priveşte interacţiunile cu reprezentanţii presei, respectiv încălcări de gravitate redusă în ceea ce priveşte comentariile sale cu privire la dna Serena Williams şi cele adresate dnei Anne Keothavong; – dl Năstase nu este o persoană rasistă şi nici nu reiese că ar fi avut intenţii rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul dnei Serena Williams. De asemenea, în motivarea soluţiei asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase s-a concluzionat că suspendările care i-au fost aplicate acestuia vizează exclusiv competiţii organizate de ITF. Menţionăm că aceste competiţii includ Cupa Davis şi Cupa Federaţiilor (Fed Cup), dar nu vizează competiţiile din cadrul sezonului de tenis individual feminin şi masculin (turneele WTA şi ATP). Apelul dlui Năstase a fost soluţionat de către un Tribunal Independent, având o componenţă internaţională, ce a fost constituit în baza regulamentelor ITF. Procedurile din cadrul acestui apel au durat aproximativ 6 luni de zile şi au inclus audieri orale, organizate în luna decembrie 2017 la Londra, în cadrul cărora au fost audiaţi Ilie Năstase şi martori propuşi atât de acesta, cât şi de ITF”, au anunţat avocaţii lui Năstase.

Citeste si...  George Becali mai aproape de penitenciar

Citește și: Simona Halep în recuperare

„Sunt bucuros să vă anunţ că am obţinut o victorie importantă, chiar dacă nu totală, prin modul în care a fost soluţionat apelul pe care l-am formulat împotriva sancţiunilor care mi-au fost impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Interdicţia de a primi acces sau acreditări la evenimente ITF a fost aproape înjumătăţită, astfel încât această suspendare va expira în curând, pe 23 aprilie 2018. De asemenea, Tribunalul Independent care a soluţionat apelul meu a confirmat că această suspendare vizează exclusiv turnee ITF (nota mea – precum Cupa Federaţiilor sau Cupa Davis), ceea ce înseamnă că nu se aplică turneelor ATP sau WTA. În plus, interdicţia de a îndeplini calităţi oficiale (precum funcţia de căpitan nejucător al echipei României din Cupa Federaţiilor) a fost redusă cu mai mult de 8 luni. Sunt de asemenea bucuros să constat că Tribunalul Independent care a soluţionat acest caz a concluzionat atât faptul că nu sunt o persoană rasistă, cât şi faptul că vorbele mele cu privire la copilul doamnei Serena Williams nu au avut la bază intenţii rasiste. Această soluţie a Tribunalului Independent este departe de sancţiunea propusă de arbitrul principal al Barajului din Cupa Federaţiilor organizat anul trecut la Constanţa (suspendarea mea pe viaţă) şi de interdicţiile solicitate iniţial de către ITF (o suspendare de până la 10 ani), dar este mai blândă şi decât decizia completului intern de soluţionare din cadrul ITF. Eu mi-am învăţat lecţia în urma acestei experienţe, însă sper ca acum să înţeleagă şi dânşii că m-au tratat exagerat„, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

Citeste si...  Laszlo Dioszegi, despre scandările xenofobe la fotbal: „Trăim în România și suntem și noi români” (AUDIO)

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *