5 cele mai controversate jocuri video ale generației 90

0

Grand Theft Auto a stârnit critici din partea părinților și a grupului religios Hare Krishna. Marea Britanie a cerut schimbarea coperții Left 4 Dead 2 iar două țări cu o economie puternică au interzis comercializarea jocului video Doom și Left 4 Dead 2.

Prin anii 2000 a venit tata acasă cu ceea ce era să numesc pe viitor, primul meu computer. Ca orice copil, mereu mă gândeam “când pot să mă joc pe PC”. Nu a trecut mult timp și băieții din cartier au făcut rost de o casetă cu un joc video al cărui nume nu mi-l mai amintesc. Din acel moment, am rămas adept al unei lumi virtual în care poți să trăiești mii de vieți în spații și în perioade de timp diferite. În continuare voi scrie despre cinci jocuri controversate ale generației 90.

Doom

Primul titlu controversat vine din anul 1993 și se numește Doom. Produs de id Software, Doom este unul dintre primele jocuri first-person shooter. Acțiunea din el se petrece pe planeta Roșie (Marte) în viitor.

Personajul pe care îl controlezi este un „space marine” supraviețuitor care încearcă să oprească invazia hoardelor din iad asupra Terrei. Pe scurt, un fel de odisee spațială stereotipică pe Marte piperată de apariția demonilor care pun controlul asupra avanpostului oamenilor. Producătorii nu au dat un nume personajului principal pentru a crea iluzia jucătorului de transpunere în pielea (că el este de fapt) „space marine-ul”.

Controversele care au asediat jocul vin din cauza prezenței simbolurilor satanice și violenței excesive. Mai multe comunități religioase și grupuri de supraveghere morală au criticat jocul Doom mai mult de șase ani datorită elementelor prezentate anterior.

În 1994, jocul a fost interzis pe teritoriul Germaniei. Restricția a fost ridicată în 2009 cu motivul existenței altor jocuri virtuale mai violente pe piață în acel moment.

În 1999, Doom a revenit pe primele pagini după ce doi jucători înrăiți au ucis 13 persoane într-o cafenea din Colorado. De asemenea, jocul a condus și la dezvoltarea unui studiu conform căruia violența din spațiul virtual se poate manifesta și în realitate.

Grand Theft Auto

Următorul gigant din lumea jocurilor video este Grand Theft Auto (GTA) care vine din 1997. Produs de Rockstar Games, titlul GTA a fost cel mai vândut joc în fiecare an în care a fost lansat. Cu o serie de 15 jocuri publicate, Grand Theft Auto urmărește mereu rețeta acțiune-aventură.

Fiecare joc se rezumă la prezentarea unui oraș american imaginar în care tu poți să faci ce dorești. De la furat mașini până la război între bande mafiote. Personajul pe care îl controlezi diferă de la serie la serie iar în toate cazurile tu ești implicat în viața ilegală a societății.

Grand Theft Auto (1) este controversat din cauza discriminării unui anumit grup religios. Pe lângă violența prezentă în joc, producătorii au inserat o „realizare” pe care o poți obține doar dacă omori un grup de indivizi, reprezentanți ai mișcării pașnice Hare Krishna. Aceștia se diferențiază de restul personajelor din joc fiind îmbrăcați în portul lor tradițional de culoare portocalie.

Astfel, dacă un jucător calcă cu mașina un grup întreg Hare Krishna îi apărea pe ecran mesajul „GOURANGA” care înseamnă „fii fericit”. Jocul a stârnit mai multe critici atât din partea grupului Hare Krishna, cât și din partea părinților care au achiziționat produsul pentru copii.

Left 4 Dead 2

Al treilea joc m-a prins în mijlocul apocalipsei zombie din lumea Left 4 Dead 2 (L4D2), 2009. Produs de Valve, L4D2 este un joc first-person shooter cooperativ. Acțiunea se petrece într-o lume post-apocaliptică invadată de hoarde zombie.

Personajul cu care alegi să joci (din cele 4 prezente în joc) trebuie să coopereze cu ceilalți trei colegi de echipă pentru a supraviețui. La finalul campaniei, jucătorii trebuie să cheme ajutor din partea altor persoane în viață sau trebuie să ajungă la un vehicul cu care să evadeze.

Titlul Left 4 Dead 2 a stârnit controverse peste mari și țări. În Australia, jocul a fost interzis de către autoritățile naționale din cauza violenței realistice, frenetice și fără motiv. Acest produs digital nu a fost singurul considerat violent pentru australieni. Fallout 3 și Aliens v.s. Predator au primit aceiași etichetă.

Nici autoritățile din Germania nu au lăsat jocul să intre în circulație din cauza unor motive asemănătoare cu cele menționate mai sus. Acum înțeleg de ce în 2009 (anul lansării L4D2) restricția pentru jocul Doom a fost ridicată.

În Marea Britanie lucrurile stau cu totul diferit. Autoritățile au cerut producătorilor să schimbe imaginea originală de pe coperta jocului care ilustrează o mână de zombie încleștată. Astfel în Anglia, vizualul Left 4 Dead 2 este o mână de zombie care are degetul arătător și cel mijlociu ridicat în formă de „V”. Motivul acestei schimbări a fost crearea unui gest optimist care simbolizează „victoria”. (Între timp, în Spania se discută despre inexistența unui protocol în caz de apocalipsă zombie.).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele