500 de oligarhi şi politicieni ruși au la un loc mai mulți bani decât toată populația țării

0

În Rusia lui Vladimir Putin, circa 500 de oligarhi şi politicieni au averi însumate mai mari decât tot ce are 99,8% din populaţia celei mai mari țări a lumii.

O toaletă cu apă curentă este doar un vis pentru 20% dintre ruşi, și chiar dacă țara lor este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, mai mult de 30% din gospodăriile lor nu au încălzire cu gaze. Aest război, pornit de Rusia contra Ucrainei, i-a prins pe mulţi dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi încercând cu disperare să-şi pună la adăpost iahturile, simbolul suprem al opulenţei, în cele mai exotice sau îndepărtate porturi ale planetei.

La polul opus, același război, care probabil că va da în urmă cu un deceniu progresul economic al Rusiei, i-a prins pe 20% din ruşi fără instalaţii sanitare cu apă curentă în casă, conform unei anchete publicate în 2020 de „Novaia Gazeta”, un ziar independent închis de curând de „Roskomnadzor” – instituţia rusă de cenzură a presei.

O altă statistică oficială, cu date din 2018 bazate pe sondaje care depind de ceea ce răspunde persoana participantă, spune că în zonele rurale, 30% din gospodării au WC-ul în fundul curţii. „Kommersant”, o publicaţie financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esenţial pentru stoparea exodului la oraș de la sat.

Totodată, ziaarul „Vedomosti”, a cărui conducere era criticată pentru cenzurarea materialelor jurnaliştilor, a scris că WC-ul în curte înseamnă libertate şi autonomie deoarece cei mai mulţi ruşi sunt liberi să-şi construiască toalete standard, totul depinzând de opţiunea fiecăruia de a depinde sau nu de sistemul centralizat şi de a da bani pe canalizare. Tot statistica oficială mai arată şi că peste 35% din populaţie nu-şi permite două perechi de încălţăminte pe an, adică fie iarnă, fie vară, fie uscat, fie ploaie, o treime din ruşi poartă aceeaşi pereche de ghete, scrie „Ziarul Financiar”.

Aproxmativ 10% din familii nu au suficiente venituri pentru a putea pune pe masă carne de orice fel de trei ori pe săptămână, iar 50% dintre ruşi nu-şi permit într-un an nici măcar o săptămână de vacanţă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat atunci că el nu înţelege aceste statistici, că nu ştie de unde institutul oficial de statistică a scos cifrele, reprezentative mai degrabă pentru nordul siberian, arată „BBC”. Dar datele „Novaia Gazeta”, regăsite şi în alte publicaţii, care citează biroul central de statistică al Rusiei, „Rosstat”, spun că 35 de milioane de ruşi – dintr-un total de 144 de milioane, locuiesc în case sau apartamente fără toaletă interioară, 47 de milioane nu au acces la apă caldă, 29 de milioane nu au deloc apă în locuinţă şi 22 de milioane nu au încălzire centrală. Circa un milion de locuitori de la oraş îşi fac nevoile pe unde apucă, iar peste 10 milioane de persoane nu au acces la apă de băut.

Chiar dacă Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze.

Ca un rezumat, arată „Rosstat”, doar 63% din populaţia Rusiei are serviciile gospodăreşti dintr-o societate modernă – apă curentă, instalaţii sanitare, încălzire, gaze şi electricitate. Aproape 90% din apa menajeră nu este procesată corespunzător pentru a fi sigură pentru mediul înconjurător şi este deversată direct în râuri sau în lacuri.

Totul duce la depopularea masivă a zonelor rurale şi concentrarea populaţiei în oraşele mari, iar la sate rămân doar „pensionarii, invalizii şi alcoolicii“, scria bloggerul rus Oleg Borovschi, în 2019.

Tot el atrăgea atunci atenţia că acest lucru reprezintă o mare problemă de siguranţă naţională: „dacă cineva atacă Rusia, sunt locuri unde n-a mai rămas nimeni să lupte sau să organizeze un război de partizani“.

Cât despre situaţia financiară, 13% din ruşi trăiesc în sărăcie, iar cele mai multe din gospodăriile sărace au copii. În medie, 35% din venituri se duc pe plata datoriilor. Dar în cea mai îndătorată regiune – Tyva, procentul este de aproape 80%. Adică oamenii trăiesc, la propriu, pe datorie, conform „Radio Europa Liberă”.

În privința superbogaţilor, Rusia stă mult mai bine. Potrivit „Boston Consulting Group”, circa 500 de persoane au averi nete mai mari de 100 de milioane de dolari, iar acestă elită financiară controlează 30% din întreaga avuţie a gospodăriilor ruse.

Acest procentul este de trei ori mai mare decât media globală. Datele au fost calculate pe baza cifrelor primite de la Banca Centrală a Rusiei.

Practic, cei mai bogaţi 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari şi reprezentând doar 0,001% dintre ruși, au mai mulţi bani decât 99,8% din populaţia adultă a țării, adică aproape 115 milioane de oameni.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele