Aproape de noi trăiesc o mulţime de animale, pe unele le vedem, altele se strecoară neobservate. Sunt specii care s-au adaptat la viaţa lângă oameni. De la păsări ca piţigoi, mierle, vrăbii, ţicleni, vânturei şi măcălendri până la mamifere precum lilieci, arici şi veveriţe. Iarna, acestea găsesc cu greu hrană şi ca să facă faţă frigului au nevoie de multă energie. Grădinile şi parcurile sunt locuri în care trăiesc mare parte dintre aceste specii pe care cu puţin efort, le putem ajuta să treacă mai uşor peste perioada rece.
Iată câteva sfaturi:
- Atârnaţi în copaci sfere de seminţe şi untură prinse în plasă metalică. Cea din plastic poate fi periculoasă pentru ciocănitori care îşi pot prinde limba. Schimbaţi reţeta pentru a atrage specii diverse: seminţe (de floarea soarelui, grâu, mei, etc.), fructe uscate, mere, miez de nucă, alune, etc.
- Pentru păsările care se hrănesc la nivelul solului atârnaţi câteva hrănitori la înălţime de 5-6 cm de sol;
Atenție! Folosiţi hrană naturală, nu procesată (nu folosiţi pâine, pufuleţi, etc) și nu uitați că semințele pe care le dați păsărelelor nu trebuie să fie sărate!
3. Puteți monta cuiburi artificiale chiar dacă nu este încă perioada de cuibărit pentru că acestea sunt folosite de păsări ca adăpost pe timp de noapte. La finalul iernii, curăţaţi-le de praf şi excremente.
4. Dacă stați la bloc, trebuie să știți că hrănitorile şi cuiburile pentru păsări se pot amplasa şi pe balcoane.
5. Dacă în grădină aveţi grămezi de lemne, ridicaţi-le cu grijă când doriţi să le mutaţi deoarece sub acestea pot ierna broaşte şi arici. Procedaţi la fel şi în cazul grămezilor de compost. Aşezaţi pe sol un vas puţin adânc cu apă calduţă pentru animalele însetate. Nu uitaţi să o schimbaţi zilnic pentru a evita îmbolnăvirea păsărilor.
Citește și: Putem fi generoși din ceea ce mâine vom arunca la gunoi – sărăcia și risipa de alimente în România
6. Dacă aveţi un iaz în curte, topiţi gheaţa pentru a permite oxigenarea apei şi eliminarea dioxidului de carbon. Nu spargeţi gheaţa pentru că astfel se produc zgomote ce pot afecta animalele. Se recomandă topirea prin aşezarea pe gheaţă a unei cratiţe cu apă fiartă. Nu turnaţi niciodată apă clocotită în iaz pentru că puteţi omori numeroase animale (peşti, broaşte, tritoni).
7. Luaţi în calcul pentru anul viitor plantarea unor tufe în curte (măceş, cătină, etc). Acestea oferă hrană şi adăpost păsărilor.
8. Efectuaţi tăierile şi lucrările de curăţare a grădinii primăvara, frunzele uscate ascunzând insecte cu care păsările se hrănesc şi constituind un bun compost.
Animalele vă vor răsplăti generozitatea cu spectacole fascinante şi cu vizite inedite.
Autor: Dana Canari, biolog
Surse foto: www.wildbirdfeeders.co.uk, www.pixabay.com, www.peterlengyel.wordpress.com