80% dintre absolvenţii UPB lucrează înainte de terminarea studiilor

0

Circa 4.000 de studenţi vor absolvi în acest an programele de studii de licenţă ale celor 15 facultăţi din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti. Festivităţile de absolvire vor avea loc în perioada 9 – 16 iulie.

 

Rata de angajare în rândul studenţilor UPB a crescut substanţial după modificarea planurilor de învăţământ, când a fost introdusă, acum mai bine de 10 ani, practica obligatorie la finalul anului III, cu o durată de 360 ore. Astfel, aproximativ 60% dintre studenţii UPB lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază şi aproximativ 20% lucrează în alt domeniu al ingineriei, faţă de cel studiat, înainte de finalizarea studiilor. Circa 30% dintre studenţi şi-au găsit locul de muncă la partenerii din mediul economic unde au făcut stagiul de practică.

Salariul mediu al unui inginer debutant este de aproximativ 800 de euro net / lună şi poate ajunge până la 2.000 – 3.000 euro /lună după primii ani de muncă.

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti generează cel mai mare număr de ingineri din România – aproximativ 6.000 de absolvenţi anual (licenţă şi master), respectiv 19% din totalul absolvenţilor la nivel naţional în domeniile tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi inginerie, prelucrare şi construcţii.

„Meseria de inginer s-a schimbat, comparativ cu noţiunea de acum 30 de ani. Prin soluţii tehnologice inovative, inginerii ne ajută să evoluăm, să construim o lume în care să trăim mai uşor. Este nevoie ca întreaga societate să conştientizeze rolul inginerilor.

România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani, iar numărul total al absolvenţilor de inginerie din acest an, din România, este cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieţei, în timp ce la UPB reuşim să acoperim doar 60% dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialişti”, explică Mihnea Costoiu, rector UPB.

UPB este singura universitate din România care a lansat acum 6 ani o agenţie de plasare a forţei de muncă – POLIJobs. Aproximativ 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns în anul universitar 2021 – 2022 la studenţii UPB, prin proiectele şi parteneriatele dezvoltate cu diferite companii, universitatea având o rată de angajare de peste 91% după primul an de absolvire.

Educația financiară în era digitalizării

Printre principalele industrii interesate de studenţii UPB sunt IT, telecomunicaţii, transporturi, energetică, precum şi inginerie medicală.

Una dintre cele mai importante provocări în viitorul apropiat este trecerea la un sistem de învăţământ hibrid, care să combine clasele fizice cu cele virtuale, valorificâd astfel şi experienţa acumulată în perioada pandemiei pentru zona de online.

De asemenea, până în 2027, UPB va fi recunoscută la nivel naţional ca un pol de excelenţă în servicii şi soluţii digitale în educaţia universitară.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele