A fost descoperită cea mai mare cometă din istoria astronomiei

0
Sursa foto: sputniknews.com

Este vorba de o așa numită „megacometă”, de mărimea unei planete mici, care este în mod oficial cea mai mare observată vreodată de oamenii de ştiinţă.

Aceasta a fost numită oficial 2014 UN271/Bernardinelli-Bernstein și a fost descoperită în urmă cu opt ani.

După calculele făcute în mai mulți ani este aproape cert că obiectul spațial are diametrul de 137 de kilometri, adică distanţa dintre Birmingham și Londra.

Trebuie spus că această cometă este de peste zece ori mai mare decât dimensiunea meteoritului despre care se crede că, acum 65 de milioane de ani, a dus la dispariția dinozaurilor.

Am confirmat estimarea. Este cea mai mare cometă din Norul Oort descoperită vreodată„, a declarat Emmanuel Lellouch de la Observatorul din Paris, pentru „New Scientist”.

Acesta şi echipa sa au descoperit adevărata dimensiune a cometei folosind Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, care a examinat radiaţiile create de ea.

Conform NASA, Norul Oort este cea mai îndepărtată regiune a sistemului solar. Acesta este descris ca fiind o „bulă mare, cu pereţi groşi, formată din bucăţi de gheaţă şi resturi spaţiale”. Unele dintre aceste bucăţi sunt de mărimea unor munţi şi chiar mai mari şi ar putea exista trilioane de elemente.

De asemenea, cometa este de două ori mai mare decât corpul ceresc Hale-Bopp care a fost descoperit în 1995 de doi astronomi amatori, Alan Hale din New Mexico şi Thomas Bopp din Arizona.

În 1997, Hale a declarat pentru revista „Time”: „De îndată ce m-am uitat am văzut un obiect neclar în apropiere. A fost ciudat, pentru că mă uitasem la M70 cu câteva săptămâni mai devreme şi obiectul nu fusese acolo.

Acea cometă a fost vizibilă cu ochiul liber timp de aproximativ 18 luni, făcând deliciul observatorilor de stele în anii ‘90.

În fine, un alt obiect spaţial, cunoscut sub numele de „95P/Chiron”, care orbitează între Saturn şi Uranus, este mai mare, având 209 kilometri, dar oamenii de ştiinţă nu pot decide dacă nu este vorba de o planetă de mici dimensiuni.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele