A fost publicat proiectul de ordin pentru becurile cu led

1
- Reclama -

AFM – Administraţia Fondului pentru Mediu, a publicat pe site-ul oficial proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice, prin înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu leduri.

Este vorba de finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru schimbarea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri mai performante din punct de vedere energetic, cu tehnologie led.

Obiectivul programului îl constituie reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe.

Trebuie spus că finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii, în baza contractelor de decontare şi documentelor justificative ale persoanelor fizice beneficiare.

Această finanţare se acordă sub formă de voucher de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W.

- Reclama -

Cheltuială eligibilă este considerată achiziţia becurilor cu led de cel mult 15 W

Totodată, pentru a putea fi considerate eligibile, becurile cu led achiziţionate trebuie să fie noi. Vor putea beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) este persoană fizică cu domiciliul în România; b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led; c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică; d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program; e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale; f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de statistici și situaţii.

Într-o sesiune de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher valoric.

O persoană fizică aprobată poate primi un voucher de 200 lei la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri clasice, cu filament de wolfram.

În fine, pentru a intra în vigoare şi publicat în Monitorul Oficial, proiectul de ordin trebuie semnat mai întâi de ministrul Mediului.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele