A murit Mihail Gorbaciov

1

Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a decedat, marţi seară, la vârsta de 91 de ani, anunță presa de la Moscova, preluată de agențiile din toată lumea.

Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova, unitate medicală care a precizat că acesta s-a stins din viață din cauze naturale:

În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat„, a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Interfax și Tass.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 – decembrie 1991, iar mai înainte a condus statul din funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS, începând din martie 1985.

Acesta a fost un susţinător al reformelor, în sensul transparenţei instituţionale – „Glasnost” şi al restructurării sistemului economic şi politic din URSS – „Perestroika”. Reformele pe care le-a promovat, inclusiv în materie de politică externă, au condus la încheierea Războiului Rece, dar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

Gorbaciov – mai apreciat în Occident decât în propria țară

Societatea noastră încă era blocată în sistemul birocratic centralizat. Condamnată să slujească ideologiei şi să suporte povara grea a cursei nucleare, statul era supus celor mai intense presiuni„, scria Gorbaciov în memoriile sale, referindu-se la supraextinderea fostului imperiu sovietic.

Ca recunoștință pentru eforturile ce au dus la încheierea Războiului Rece, la eliberarea statelor comuniste care se aflau după „Cortina de Fier”, dar şi pentru eliberarea deţinuţilor politici şi iniţierea reformelor în sensul unui sistem politic pluralist, Mihail Gorbaciov a fost distins, în octombrie 1990, cu Premiul Nobel pentru Pace.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele