A murit Mimi Reinhard, secretara care a scris lista lui Schindler

0

Secretara austriacă, cea care a lucrat în biroul lui Oskar Schindler și a dactilografiat lista cu numele evreilor ce aveau să fie salvaţi de la exterminare, a murit joi seară, la vârsta de 107 ani, în Israel.

Ea însăși a fost unul dintre cei 1.200 de evrei salvaţi de omul de afaceri german Schindler.

Mimi Reinhard s-a născut în Viena în 1915 şi s-a mutat apoi în Cracovia, Polonia, înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial. Când naziştii au invadat Polonia în 1939, femeia a ajuns într-un ghetou, iar apoi, în 1942, a fost trimisă la Plaszow, într-un lagăr de concentrare.

Peste alți doi ani, scria, la maşină, numele evreilor care aveau să fie transferaţi la fabricile lui Oscar Schindler.

Nu ştiam că lista era ceva atât de important”, a spus Mimi Reinhard unui jurnalist evreu, în 2008. Mai apoi, avea să treacă pe listă chiar numele ei, alături de datele a încă doi prieteni buni.

Chiar dacă lucra cu Schindler, femeia îşi amintea că nu avea prea multe discuţii cu omul de afaceri. „Era un bărbat fermecător, foarte sociabil. Ne trata frumos”.

La finalul războiului, Mimi Reinhard s-a mutat în Statele Unite, unde a trăit până când a decis să se stabilească în Israel, în 2007.

Amintim, filmul „Lista lui Schindler” (1993), al lui Steven Spielberg, portretizează într-un mod emoţionant povestea omului de afaceri german, unul dintre eroii salvatori ai evreilor în perioada nazistă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele