Abuzurile din sistemul penitenciar rusesc au atins cote alarmante: tortură și viol

Noi imagini apărute în spațiul public arată cum deținuții sunt torturați și violați

0
detinuti violati rusia

Un ONG din Rusia, care urmărește abuzurile din sistemul penitenciar rusesc, spune că a primit „mii” de clipuri video care prezintă mai mulți deținuți bătuți și torturați de gardieni în mai multe închisori din toată țara, scrie The Moscow Times.

 

„Discutăm despre o scurgere de informații fără precedent, care va produce valuri de șoc în toată țara. În total, avem peste 40 de gigabiți de fișiere care arată torturi pe scară largă”, a declarat Vladimir Osechkin, fondatorul grupului de drepturi Gulagu.net, pentru The Moscow Times într-un interviu telefonic.

Site-ul de știri Mediazona a publicat marți trei dintre videoclipurile obținute de Gulagu.net care arată că deținuții sunt torturați la un spital al închisorii din orașul Saratov din Volga.

Kremlinul a declarat marți că este la curent cu filmările de la spitalul închisorii Saratov și că Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a lansat o anchetă asupra videoclipurilor.

„Dacă acest lucru este confirmat, va conduce la o anchetă foarte serioasă”, a declarat marți jurnaliștilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Miercuri, Gulagu.net a publicat pe canalul său de Youtube noi imagini care arată că prizonierii sunt bătuți și torturați. Gulagu.net a declarat că filmările au fost făcute la spitalul închisorii din Saratov și la închisorile din regiunile Belgorod și Kamchatka.

Ulterior, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a anunțat că l-a concediat pe directorul penitenciarului din Saratov, împreună cu trei cadre regionale și medicul șef al închisorii.

Vezi și Atac armat la o universitate din Rusia

Cum au apărut imaginile în spațiul public

Alte imagini, despre care se presupune că au fost filmate în același penitenciar din Saratov, arată mai multe persoane care se folosesc de un „obiect mare” pentru a viola un bărbat dezbrăcat, legat de un pat.

Osecikin a declarat că imaginile difuzate până acum prezintă deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor, dar și ai FSB.

Conform lui Vladimir Osecikin, ONG-ul său a început să primească astfel de imagini încă din luna martie de la un fost deținut al închisorii din Saratov, eliberat în luna februarie a acestui an.

Fostul deținut – un specialist IT bielorus – a reușit să obțină acces la imaginile video stocate în serverele închisorii. Imaginile conțin mai multe înregistrări făcute în perioada 2018-2020 în mai multe penitenciare din Irkutsk, Vladimir și Saratov.

Conform publicației online Meduza, imaginile fuseseră stocate într-o „arhivă secretă a forțelor speciale”. Specialistul IT bielorus care a spart această arhivă ar fi avut acces la rețeaua federală penitenciară din regiune, în timpul celor cinci ani de detenție pe care i-a executat în închisoarea din Saratov. Fostul deținut a părăsit Rusia în această săptămână și se află în acest moment într-o locație necunoscută.

„Avem de gând să publicăm astfel de imagini video în mai multe tranșe în următoarele săptămâni, din moment ce sursa lor se află acum la adăpost de autoritățile rusești”, a declarat Osecikin, care a părăsit și el Rusia în 2015 și locuiește în prezent în Franța.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele