Acuze mincinoase ale ambasadorului rus la Chișinău la adresa Armatei Române

0
- Reclama -

Acuze mincinoase ale ambasadorului rus la Chișinău la adresa României. Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, prin ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețova, acuzat Armata Română, că ar fi ucis zeci de mii de oameni în Basarabia. 

 

Diplomaţii ruşi l-au numit pe mareşalul Ion Antonescu „criminal de război” şi s-au arătat nedumeriţi că diplomaţia română l-ar ridica în slăvi pe acesta.

Declaraţia Ambasadei ruse a venit ca reacţie la afirmaţiile făcute de diplomaţii români de la Chişinău, în cadrul unei activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, care au adus omagiu soldaţilor români.

Diplomaţii ruşi i-au acuzat pe cei români de cinism, după ce aceştia au menţionat că Armata Română a luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică şi pentru reîntregirea ţării. Diplomaţii ruşi s-au declarat indignaţi de afirmaţiile că ostaşii români au căzut eroic la datorie şi au condamnat acest comportament al părţii române.

- Reclama -

„Am fost nedumeriţi de afirmaţiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „eroii căzuţi la datorie pe 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Îndemnurile reprezentanţilor oficiali ai Bucureştiului de a păstra „memorie veşnică eroilor” sună cinic.

Vrem să amintim că cei care l-au slujit pe criminalul nazist Antonescu, activitatea căruia a fost condamnată de tribunalele de la Nurnberg şi Bucureşti şi memoria căruia diplomaţii români ne cheamă să o păstrăm veşnic, într-adevăr au lăsat după ei o moştenire de neuitat. Urmaşi a zeci de mii de oameni ucişi şi chinuiţi de agresorii lui Antonescu şi călăii lui Alexianu – moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari nu vor uita crimele acestor nemernici fascişti, care îşi justificau crimele prin „lupta pentru reîntregire”. Putem oare considera „luptă pentru reîntregire” execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria de către administraţia română de ocupaţie? Sau poate „lupta pentru reîntregire” a fost participarea soldaţilor români de partea lui Hitler în lupta de la Staliningrad?”, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei ruse.

VIDEO Gafă a urmaşei Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European: „Moldova este graniţă cu Rusia“

Ambasada României a spus: Ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării

 

„Generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşiiromâni care au căzutpe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Declaraţia ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, făcută în cadrul unei activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României, ambasadorul a dat asigurări că România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susţine parcursul european al acesteia şi va derula proiecte în sprijinul cetăţenilor.

El a felicitat Armata Română şi a mulţumit pentru contribuţia acesteia la edificarea statului român modern, „care este în prezent perfect integrat în spaţiul european şi euroatlantic de valori”. Ambasadorul a subliniat şi importanţa efortului responsabil şi solidar al tuturor pentru combaterea eficientă a pandemiei de COVID-19, care este noua provocare a întregii lumi.

Ataşatul militar, aero şi naval al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că ziua Armatei Române este o zi cu o semnificaţie aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localităţii Careii Mari, „ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu preţul vieţii a peste 50 de mii de militari români. Ziua Armatei Române este dedicată şi sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”, a spus Cristi Ladaniuc.

Nu lăsa coronavirus să îți infecteze familia, vezi un purificator de aer care distruge COVID-19

 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele