Administratorii sau acționarii firmelor nu primesc indemnizație de șomaj dacă nu au carte de muncă

Totuși, aceștia plătesc impozite pentru dividendele pe care le scot din societate, contribuind la bugetul statului

0
tva-defalcat-asociatia-romana-de-facgtoring

Autorităţile încearcă să asigure fiecărei persoane care desfăşoară activităţi economice cu forme legale o sursă de venit în această perioadă, dar există anumite categorii socio-profesionale excluse de la orice formă de ajutor. Este şi cazul administratorilor sau asociaţilor unici din micile SRL-uri, care nu pot cere vreun sprijin guvernamental atât timp cât nu sunt şi angajaţi în firmele lor.

 

Prin OUG nr. 30/2020, statul a stabilit să acorde o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut, pe perioada stării de urgenţă, PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi celorlalţi profesionişti ce desfăşoară activităţi independente sau profesii liberale şi a căror activitate a fost întreruptă din cauza epidemiei de coronavirus.

Actul normativ a suferit mai multe modificări, iar prin OUG nr. 53/2020, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, s-a stabilit că de indemnizaţie nu pot beneficia şi firmele, întrucât administratorii sau asociaţii acestora acţionează în numele companiei, şi nu în nume propriu, aşa cum fac PFA-urile şi ceilalţi profesionişti.

Rata şomajului a crescut în martie, pe fond de pandemie

Atât timp cât nu sunt şi angajaţi cu contracte de muncă în firmele lor, administratorii şi acţionarii/asociaţii din SRL-uri nu pot cere indemnizaţia lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut (4.071 lei brut), neexistând baza legală pentru aşa ceva.

Totuși, aceștia plătesc impozite pentru dividendele pe care le scot din societate, contribuind la bugetul statului, motiv pentru care nu ar trebui excluși.

Acordarea unui ajutor de stat ar fi practic o formă de întoarcere a unor taxe plătite plătite de-a lungul timpului de către companii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele