Afganistan, o țară care îngrijorează întreaga lume

Stefan Alexiu

Ultimul bastion necucerit de talibani în Afganistan este aeroportul situat la nord de Kabul. Aici forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni. Sunt aproape de evacuare și alte mii de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

 

Scene dramatice au loc pe aeroportul din Kabul, afganii agățându-se la propriu de avioanele care părăsesc țara.

afganistan aeroport kabul
Evacuare de personal pe Aeroportul Kabul

SUA anunță o înțelegere cu talibanii privind un coridor spre aeroportul din Kabul

Talibanii sunt „pregătiţi să protejeze” accesul către aeroportul din Kabul pentru civilii evacuaţi de americani, a declarat marţi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Mii de americani care trăiesc în Afganistan şi afgani care i-au ajutat pe occidentali vor să părăsească ţara de teama represaliilor talibanilor, dar sunt încă blocaţi în afara aeroportului în zone controlate de insurgenţi.

Până acum, armata SUA a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat marţi un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

În afară de aceste 3.200 de persoane, aproape 2.000 de refugiaţi afgani au fost evacuaţi spre Statele Unite, a precizat oficialul citat.

Insurgenţii au comunicat Statelor Unite „că sunt gata să protejeze transportul în siguranţă al civililor către aeroport şi intenţionăm să îi facem să respecte acest angajament”, a dat asigurări responsabilul american, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a făcut referire la unele informaţii potrivit cărora oameni ar fi fost „întorşi din drum, împinşi sau chiar bătuţi” în drum spre aeroport.

Vezi și Afganistan are un nou președinte: Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh

„Sesizăm acest lucru printr-un canal de comunicare cu talibanii pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme. (…) Dar, în general, am constatat că oamenii au putut ajunge la aeroport”, a spus el. „Un număr foarte mare au reuşit să ajungă la aeroport”, a menţionat oficialul american, recunoscând totuşi că „situaţia se schimbă de la oră la oră”.

Cu toate acestea, la Berlin, şeful diplomaţiei germane a criticat obstacolele puse de talibani afganilor care doresc să părăsească ţara.

„Talibanii au înfiinţat puncte de control în tot oraşul şi controlează întreaga zonă şi zona înconjurătoare a aeroportului”, a spus Heiko Maas. Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt „străini, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan” nu are acces, a menţionat el.

Citeste si...  285 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Josep Borrell: UE „va trebui să discute” cu talibanii pentru că „au câştigat războiul”

UE „va trebui să discute” cu talibanii „cât de curând va fi necesar” pentru că aceştia „au câştigat războiul” în Afganistan. Acest lucru nu implică însă recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a spus marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Mullahul Abdul Ghani Baradar a revenit în Afganistan

Cofondatorul și liderul adjunct al talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, a revenit în Afganistan, a declarat marți Muhammad Naeem Wardak, purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, citat de CNN.

„În această după-amiază, o delegație de rang înalt a Emiratului Islamic, condusă de Mullahul Baradar, Adjunct Politic și Șef al Biroului Politic al Emiratului Islamic al Afganistanului, a sosit în țara sa iubită și a aterizat pe Aeroportul Kandahar”, a scris Wardak pe Twitter.

O sursă care cunoaște mișcările lui Baradar a confirmat marți pentru CNN că Baradar a plecat de la Doha, Qatar, în provincia Kandahar din Afganistan.

Liderul adjunct și cofondatorul mișcării talibane nu a mai pus piciorul în Afganistan de 20 de ani. În prezent, el conduce biroul politic al talibanilor.

În 2010 a fost arestat în Pakistan de forțele de securitate ale țării și eliberat în 2018, când SUA și-au intensificat eforturile de a părăsi Afganistanul.

Baradar este considerat probabilul viitor președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului.

Vezi și Cum au recucerit talibanii Afganistanul

ONU cere oprirea repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a cerut marţi interzicerea repatrierilor cetăţenilor afgani, inclusiv în cazul solicitanţilor de azil ale căror cereri sunt respinse.

„Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei în materie de securitate şi drepturile omului în părţi mari ale ţării (Afganistan) şi de situaţia de urgenţă umanitară în desfăşurare, HCR le cere statelor să pună capăt repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani în cazul cărora s-a decis anterior că nu este nevoie de protecţie internaţională”, a declarat o purtătoare de cuvânt a HCR, Shabia Mantoo, într-o conferinţă de presă la Geneva, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Într-un comunicat, agenţia ONU face un apel la ”interzicerea returnărilor forţate ale cetăţenilor afgani” şi salută măsurile recente luate de mai multe ţări pentru a suspenda expulzările solicitanţilor de azil respinşi.

Citeste si...  Luna viitoare România va începe retragerea militarilor din Afganistan

„De la începutul anului, peste 550.000 de afgani au fost strămutaţi în interiorul ţării, din cauza conflictului şi a insecurităţii. Dacă până acum civilii nu au plecat decât sporadic şi în număr mic către ţările vecine Afganistanului, situaţia continuă să evolueze rapid”, a spus Mantoo.

Lider taliban: talibanii au ordin să lase oamenii în pace și au anunțat amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici

Liderii talibani le-au ordonat luptătorilor să fie disciplinați și să nu intre în nicio clădire diplomatică și să nu oprească nicio mașină de ambasadă, iar localnicilor le-au transmis că pot să-și vadă de treburi ca de obicei,a declarat marți un lider al grupării pentru Reuters.

„Talibanilor li s-a ordonat la toate nivelele să se asigure că nu deranjăm prezența niciunei țări străine în Afganistan”, a declarat liderul taliban, care a refuzat să se prezinte.

Talibanii au anunţat o amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici, cerându-le să se întoarcă la muncă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan.

„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi (…), deci ar trebui să vă reluaţi cu deplină încredere rutina zilnică”, au declarat talibanii într-un comunicat.

Zboruri reluate. Germania a evacuat doar 7 oameni cu un avion

Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC.

„Mulți dintre cei care erau ieri aici au plecat acasă”, a declarat un oficial citat de Reuters, făcând trimitere la scenele de luni de pe aeroport, când mii de afgani au luat cu asalt pista și avioanele, încercând disperați să părăsească țara. Din cauza haosului de la aeroport, un avion militar nu a putut ateriza și a fost deviat la Taşkent, capitala Uzbekistanului.

Pe de altă parte, nu toate avioanele care au reușit să decoleze de la Kabul au plecat supraaglomerate, cum s-a întâmplat duminică cu un aparat C-17 Globemaster III care a plecat cu aproape 650 de afgani la bord, de peste patru ori mai mult decât capacitatea lui normală.

Germania a recunoscut marți că primul avion militar care a aterizat la Kabul după după ce talibanii au preluat controlul a evacuat doar șapte oameni.

Citeste si...  Germania extinde restricţiile

China, amenințată de ascensiunea talibanilor

Regimul de la Beijing a fost mult timp precaut cu privire la prezența militară americană în Afganistan, țară alături de care împarte o frontieră de 80 de kilometri în regiunea de vest a Chinei, în Xinjiang, la capătul coridorului îngust Wakhan, care se extinde până în China și separă Tadjikistanul de Pakistan. Dar, în realitate, China a fost unul dintre principalii beneficiari ai stabilității relative pe care SUA au adus-o în regiune în ultimele două decenii.

China este deosebit de preocupată de faptul că Afganistanul ar putea deveni o bază pentru teroriștii și extremiștii care luptă pentru independența regiunii Xinjiang, în mare parte musulmană. Această problemă a fost evidențiată chiar de ministrul Wang în cadrul întâlnirii cu liderii talibani de luna trecută. Drept răspuns, talibanii au promis că „nu vor permite niciodată grupărilor teroriste sau extremiste să folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acte de acțiune dăunătoare Chinei”.

Numai că riscurile de securitate nu sunt legate doar de granițele Chinei. În ultimii ani, China a investit masiv în Asia Centrală prin intermediul programului său de comerț și infrastructură pentru centuri și drumuri, care mai este cunoscut și ca „noul Drum al Mătăsii”. Ascensiunea talibanilor la putere în Afganistan ar putea genera un efect secundar asupra militanților islamiști din Asia Centrală, care ar putea amenința ulterior interesele economice și strategice chineze în întreaga regiune.

„Deși regimul de la Beijing se raportează pragmatic la realitățile puterii din Afganistan, agenda ideologică a talibanilor nu a reprezentat niciodată un sentiment confortabil pentru China”, a spus Andrew Small, care a mai adăugat că „guvernul chinez se teme de un posibil efect inspirațional al succesului talibanilor în Afganistan, care s-ar putea extinde în rândul militanților din toată regiunea asiatică, inclusiv în rândul talibanilor pakistanezi”.

Această amenințare la adresa securității a fost subliniată luna trecută, când nouă muncitori chinezi au fost uciși într-un atentat sinucigaș în Pakistan, unul dintre cele mai mortale atacuri asupra cetățenilor chinezi de peste mări din ultimii ani. Autoritățile centrale de la Islamabad au declarat că atacul a fost efectuat de „talibanii pakistanezi din Afganistan”.

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *