UPDATE! Alegeri în Franța: Emmanuel Macron, în fața extremistei Marine Le Pen

1

Președintele în exercițiu al Franței, Emmanuel Macron a câștigat primul tur al alegerilor din Franța cu 28 de procente, urmat de extremista anti UE și cu poziții pro Putin, Le Pen cu 23 de procente.

Macron, Le Pen
Macron, Le Pen; foto: tv5

În acest moment, pentru turul doi, care se va desfășura în 24 aprilie, experții francezi vorbesc de un rezultat favorabil lui Macron: 54 procente pentru președintele în exercițiu și 45 pentru extremista Le Pen.

Știre inițială

Principalii doi candidaţi la alegerilor prezidenţiale din Franţa – actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen – au votat în primul tur de scrutin, ce are loc duminică, relatează dpa.

 

Macron a votat împreună cu soţia sa, Brigitte, în staţiunea litorală Le Touquet-Paris-Plage, în nordul ţării, unde a fost întâmpinat la secţia de votare de o mulţime de suporteri.

Marine Le Pen a votat la Hénin-Beaumont, lângă Lille. Sondajele o plasează în urma lui Macron, însă decalajul s-a redus în ultimele săptămâni.

La mijlocul zilei (ora 10.00 GMT), rata de participare era de 25,48%, cu trei puncte procentuale sub cea din 2017 (28,54%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Totuşi, participarea o depăşea cu patru puncte pe cea consemnată la aceeaşi oră pe 21 aprilie 2002 (21,39%), când s-a înregistrat recordul de absenteism la un prim tur al prezidenţialelor.

Vezi și Macron se la lupta cu extremista Le Pen la alegerile din 2022

Dacă previziunile se vor confirma şi niciunul din cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, primii doi clasaţi se vor confrunta în turul decisiv pe 24 aprilie.

Primele estimări bazate pe sondajele la ieşirea de la urne vor fi publicate după închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele