UPDATE: Alegeri în Moldova, aglomerație în Diaspora: Dodon vs. Sandu

0

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar fi câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de compania „Intellect Group” în colaborare cu asociaţia SPERO şi ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice.

Potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Intellect Group şi SPERO, preluat de presa locală şi agenţii de presă internaţionale, lidera opoziţiei îl devansează pe actualul preşedinte Igor Dodon după ce ar fi obţinut 54,8 % din numărul total de voturi. Pentru Dodon ar fi votat 45,2% din alegători, potrivit sondajului difuzat după închiderea secţiilor de vot. Marja de eroare este de 5,2%.

De asemenea, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, Maia Sandu ar fi obţinut 54,7% din sufragii, iar Igor Dodon – 45,3%. Marja de eroare este de 2,2%.

Potrivit datelor preliminare, prezenţa la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52% din electorat.

Presa locală a evidenţiat pe tot parcursul zilei o mobilizare fără precedent moldovenilor din diaspora, al căror vot a fost cheia victoriei lui Sandu în primul tur al alegerilor, scrie agenţia EFE.

Știre inițială

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova erau aşteptaţi să participe, astăzi, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Secţiile de vot se deschid la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Alegeri în Moldova, aglomerație în Diaspora pare să fie ”legea” deciziei de a-l vota pe Igor Dodoan sau pe Maia Sandu.

Alegerile sunt aproape pe terminate în Moldova, dar aglomerația de la secțiile din afara țării este mare.

Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

 

Profilul alegătorului din Republica Moldova, până la ora 19:00:

Aproape 1,5 milioane de cetățeni au votatseră până la 18.30 în turul II al scrutinului prezidențial. Dintre aceștia, aproximativ 54 la sută sunt femei și 46 % – bărbați. Din numărul total de alegători – 8,07 % sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani.

Vezi și Casoteca.ro/magazin

Peste 23 la sută din alegători au vârsta de 26-40 ani. Persoanele de 41-55 ani s-au prezentat la vot în număr de 24,80 %, iar peste 33 la sută sunt oameni cu vârsta de 56-70 de ani. Persoanele care au o vârstă mai mare de 70 de ani reprezintă 10,33 % din alegători.

În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu (PAS) a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%. Vezi aici: Maia Sandu și Igor Dodon, în turul 2 al alegerilor din Moldova

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele