Alegeri parţiale duminică în 49 de localităţi pentru noi primari

0

Scrutinul local parţial pentru alegerea primarilor în 49 de localităţi în care aceste funcţii au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate se va desfăşura duminică, 11 iunie.

Alegerile parţiale vor fi organizate în cinci municipii – Moineşti ( judeţul Bacău), Craiova (judeţul Dolj), Târgu Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Roman (judeţul Neamţ), în nouă oraşe – Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi, precum şi în 35 de comune.

Agenţia News.ro prezintă candidaţii din câteva mari oraşe:

CRAIOVA (JUD. DOLJ)

Opt candidaţi s-au înscris în lupta electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie, când va fi desemnat noul primar al Craiovei, post rămas vacant după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. Dintre aceştia, doi candidează independent. Singura femeie din cursa electorală este Anişoara Stănculescu, desemnată drept candidat de către ALDE Dolj.

TÂRGU JIU (JUD. GORJ)

Social-democratul Aurel Popescu şi liberalul Marcel Romanescu se luptă pentru Primăria Târgu Jiu

Alegeri locale parţiale vor fi organizate duminică 11 iunie 2017 şi în municipiul Târgiu Jiu. Lupta electorală s-a dus între primarul interimar al oraşului, social democratul Aurel Popescu, el preluând mandatul de edil şef după demisia lui Florin Cîrciumaru care a preferat să meargă în Parlamentul României. Principalul contracandidat al lui Popescu este liberalul Marcel Romanescu pe care Popescu îl acuză că, în ultimele două zile de campanie, a împărţit în mai multe zone la municipiului Târgu Jiu mai multe ziare cu articole denigratoare la adresa sa.

Marcel Romanescu a fost deputat PDL în legislatura 2004-2008, el ocupând funcţia de preşedinte al PNL Târgu Jiu. A candidat şi la alegerile parlamentare din decembrie 2016 însă nu a prins un mandat în Camera Deputaţilor.

MOINEŞTI (JUD. BACĂU)

Locuitorii municipiului Moineşti vor merge, duminică, la urne pentru a-şi alege noul primar, în condiţiile în care localitatea a rămas fără edil de jumătate de an, după ce primarul care a câştigat alegerile în iunie anul trecut, Viorel Ilie, a fost ales senator de Bacău din partea ALDE. Cinci candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie pentru funcţia de primar al municipiului Moineşti.

Postul lăsat liber de noul parlamentar a fost preluat de către viceprimarul oraşului, Valentin Vieru, care a decis să candideze la funcţia de primar din partea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Fără a-şi face o campanie agresivă, Vieru se bazează pe voturile celor care i-au încredinţat mandatul, în iunie 2016, în special lui Viorel Ilie, reales pentru a treia oară în fruntea municipiului Moineşti.

LUPENI (JUD. HUNEDOARA)

Şase candidaţi au intrat în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Lupeni, din judeţul Hunedoara, în cadrul alegerilor locale parţiale care au loc 11 iunie. La Lupeni, postul de primar a rămas vacant după ce primarul ales în 2016, Cristian Resmeriţă, a fost ales senator.

ROMAN (JUD. NEAMŢ)

Patru candidaţi de la cele mai importante formaţiuni politice din România, respectiv PSD, PNL, USR şi PMP, au fost înscrişi în buletinele de vot pentru Primăria Roman la alegerile locale parţiale din 11 iunie.
Pe lângă actualul edil interimar Lucian Ovidiu Micu (PNL), găsit incompatibil de ANI, în cursa pentru cea de-a doua primărie din judeţul Neamţ s-a înscris şi fostul deputat PDL Marius Neculai, acum la PSD, care a fost scos de pe Colegiul Roman la alegerile generale din 2012 pentru a lăsa locul Elenei Udrea.

BĂICOI (JUD. PRAHOVA)

Oraşul prahovean Băicoi a rămas fără primar la sfârşitul anului trecut, când liberalul Ciprian Stătescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat fiindcă i-a concesionat surorii sale un teren în oraş. Pentru ocuparea fotoliului de primar se întrec patru candidaţi, unul dintre ei fiind chiar Ciprian Stătescu.

BUŞTENI (JUD. PRAHOVA)

Funcţia de primar al oraşului Buşteni, de pe Valea Prahovei, a rămas vacantă după ce edilul reales anul trecut, Emanoil Savin, a renunţat la doctrina liberală şi la PNL şi s-a înscris în PSD, fiind ales senator al acestui partid. Pentru locul lăsat liber de către Savin au intrat în bătălia electorală opt candidaţi, dintre care şapte susţinuţi de formaţiuni politice, şi un independent.

 

RÂŞNOV (JUD. BRAŞOV)

Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Râşnov la alegerile parţiale din 11 iunie: liberalul Liviu Butnariu, Daniel Diaconu (PER susţinut de ALDE şi PSD) şi independentul Marius Lungu.
Fotoliul de primar din oraşul Râşnov a rămas vacant după ce liberalul Adrian Veştea, care obţinuse un al treilea mandat, a demisionat după ce a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

În Râşnov, vor fi amenajate zece secţii de votare pentru cei 14.620 de alegători cu drept de vot.

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7. Până la ora 18 trebuie îndepărate toate materialele de propagandă electorală din interiorul şi de pe clădirile în care se află amplasate secţiile de votare.

Potrivit articolului 74 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei locale, ”cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală; b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele