Dezvăluiri din dosar: Alexe a fost deferit justiției de către Președintele Iohannis

A primit 103 mii lei pentru 180 de milioane euro

0
președintele iohannis

Surse apropiate anchetei spun că liberalul Costel Alexe este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul Combinatului Siderurgic Galați, Liberty Galați.

 

În schimb, Alexe, potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1401 din 13 iulie 2020, semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet (devenit ulterior ministru după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași) a oferit Combinatului 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

A primit 103 mii lei pentru 180 de milioane euro

Valoarea acestor certificate este volatilă, însă un certificat de carbon este tranzacționat pe piața ICX de la Londra cu în jur de 33 de euro.

Prin urmare, dacă Liberty Galați i-au fost alocate 5.527.525 de astfel de certificate, un calcul arată că ele ar putea valora până la 180 de milioane de euro.

Tablă contra sănătății gălățenilor

Costel Alexe ar fi primit tabla și în legătură cu ”îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de halda de zgură de la combinatul din Galați.

Halda este unul dintre marii poluatori din zonă. Când bate vântul, nori de praf se aștern pe satele din jur.

Vezi pe TVR mai multe despre chinul locuitorilor din zonă

Potrivit Gărzii de Mediu, halda ar putea fi închisă definitiv abia în 2023. Până atunci, Garda de mediu verifică dacă se respectă normele de ecologizare şi protecţie.

 

Știre inițială

Costel Alexe a fost deferit justiției de către Președintele Iohannis. Președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului justiției cererea de urmărire penală în cazul Costel Alexe, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

DNA a cerut luni Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

Vezi ce imperiu a clădit Costel Alexe: Costel Alexe, un PNL-ist cu familie ”abonată” la afaceri cu statul

Procurorii îl acuză pe Alexe că ar fi luat mită 22 tone de tablă de la un combinat siderurgic în schimbul alocării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, dar și pentru monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele