Ambasada Rusiei încearcă împrietenirea cu zeci de primari români

2
ambasada rusia primari romani

Câteva zeci de primari și viceprimari din întreaga țară s-au întâlnit, vineri, cu ambasadorul Rusiei, Valeriu Kuzmin, în contextul tensionat de la granița Ucrainei, acolo unde Federația Rusă a desfășurat trupe cu aproximativ 100.000 de soldați, stârnind îngrijorarea NATO și a țărilor occidentale.

 

Vezi și The Washington Post: Rusia pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari

În cadrul întâlnirii, ambasadorul rus le-a cerut participanților să ”trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei”, conform unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei:

”Ambasadorul Rusiei i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din România să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”, a transmis ambasada.

Președintele Iohannis are o altă agendă

Cu o zi înainte de evenimentul Ambasadei Rusiei, preşedintele Klaus Iohannis a participat la consultările cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti (B9), context în care a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Printre primari și Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia

La eveniment au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, antreprenori români și ruși pentru a discuta despre „oportunități de cooperare bilaterală”, întâlnirea fiind organizată la Ambasada Rusiei la București cu sprijinul «Romanian Investment Zoom Program».

Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, este unul dintre participanții la eveniment și a declarat pentru G4Media că a primit invitația în urmă cu 10 zile când ”situația nu era atât de tensionată” și că la întâlnire s-au discutat despre colaborări economice, deși la începutul evenimentului ambasadorul a spus în alocuțiunea sa că situația ”nu e atât de tensionată pe cât e prezentată”.

”În speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta, am trecut la lucruri economice. Eu am confirmat că merg acum 7-8 zile, sunt un om de onoare și au zis foarte clar că e o întâlnire de teme economice. Dacă erau alte discuții categoric n-aș fi mers. Acum 10 zile când am primit această invitație situația nu era așa tensionată. Nu cred că ăsta e scopul, dar ce să spun, nu că n-ar fi posibil. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (la un eventual război, n.red.). Dacă ar fi spus că e altă întâlnire categoric n-aș fi participat”, a declarat Gabriel Pleșa.

Edilul din Alba Iulia a mai spus că la întâlnire au participat un grup de 30-40 de primari și viceprimari din toată țara, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Gabriel Pleșa a declarat pentru G4Media că ”a avut mai multe întâlniri în București” și, cu această ocazie, a stabilit să meargă și la evenimentul Ambasadei Rusiei.

”Am primit o invitație acum cred că 10 zile. Eu am crezut inițial că este direct din partea ambasadei, abia apoi am văzut că am fost invitat de o doamnă Adriana, de la Romanian Investment Zoom Program, n.red.). Am fost vreo 30-40 de primari, viceprimari și din mediul rural, și din mediul urban. Am mers pentru că am avut mai multe întâlniri în București și am zis că merg și la acest eveniment economic. Altfel trimiteam pe cineva (…) Fiecare a făcut o prezentare a localității și a posibilităților din zonă. Am făcut-o și eu apropos de o o nouă zonă economică pe care o creăm acolo. Cam astea au fost discuțiile, nu altele”, a conchis Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele