Unele state americane, municipalități și companii din sectorul privat din SUA fac eforturi pentru a face compostul la fel de obișnuit ca reciclarea. Cu toate acestea, este un proces de lungă durată.
Compostul oferă numeroase beneficii pentru mediu, precum prevenirea risipei alimentare, fapt care a determinat lanțuri alimentare naționale, precum Chipotle, să adopte această practică în restaurantele lor, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră.
Deși nu știu ce e, americanii îl vor
Materialele compostate îmbunătățesc sănătatea solului, cresc capacitatea solului de a înmagazina carbon și reduc necesitatea utilizării îngrășămintelor și pesticidelor.
Acest lucru a determinat companii mari de produse alimentare ambalate, cum ar fi PepsiCo, să exploreze soluții pentru crearea de ambalaje mai compostabile.
Cu toate acestea, datele Agenției pentru Protecția Mediului din SUA indică faptul că doar o mică parte din deșeurile alimentare rezidențiale sunt compostate în SUA – doar 3,7% conform unui raport din aprilie 2023.
Totuși, interesul pentru compost este în creștere, iar experții în mediu prevăd că acesta va deveni mult mai răspândit în următorii cinci până la zece ani.
A composta nu este ușor
Sunt necesare mii de instalații de compostare, dar finanțarea rămâne o problemă majoră.
De exemplu, orașul New York a lansat un program în 2011 pentru a oferi locuri pentru depozitarea resturilor alimentare și a colaborat cu instalații comunitare de compostare pentru a produce compost la nivel local.
Programul s-a încheiat luna trecută din cauza reducerilor bugetare.
O altă provocare este lipsa instalațiilor de compostare.
Potrivit estimărilor specisliștilor, SUA ar avea nevoie de aproximativ 1.000 până la 2.000 de astfel de unități.
Sfaturi pentru americani despre compost
Există mai multe moduri în care oamenii pot face compost, în funcție de locul unde se află și de serviciile disponibile.
Compostarea este încă la început în multe zone ale țării.
Multe din progresele în domeniul compostării sunt determinate de legislație și reglementări, care variază în funcție de stat.
De exemplu, cea mai mare parte a Europei are reguli stricte privind colectarea separată a deșeurilor alimentare și de grădină.
În SUA, regulile variază de la stat la stat și de la municipalitate la municipalitate.
Goana după compost
Eforturile legislative naționale pentru promovarea instalațiilor și programelor de compostare au eșuat până acum din lipsa de sprijin, a declarat Frank Franciosi, director executiv al Consiliului de Compost din SUA.
California a adoptat o lege care impune orașelor, județelor, instituțiilor, rezidenților și întreprinderilor să separe alimentele și alte deșeuri organice de gunoiul general, dar implementarea este încă în curs de desfășurare.
Mai multe state urmăresc aceste inițiative pentru a învăța din experiențele lor, a declarat Stacy Savage, fondatorul firmei de consultanță Zero Waste Strategies.
Statele americane analizează, de asemenea, dacă prin compostare se pot economisi banii contribuabililor.