Analiză CNN: Ce se întâmplă în Kazahstan și de ce au izbucnit protestele violente

1
proteste kazahstan

Protestele violente din Kazahstan din ultimele zile au dus la demisia guvernului și la declararea stării de urgență. Între timp, trupe ale Rusiei se îndreaptă spre țara din Asia Centrală pentru a ajuta la reprimarea revoltei, potrivit CNN.

 

Organziațiile pentru drepturile omului transmit că ceea ce se întâmplă, în prezent, în Kazahstan reprezintă cea mai mare provocare la adresa regimului președintelui autocrat Kassym-Jomart Tokayev. Oamenii sunt furioși din cauza creșterii prețurilor la combustibil, care s-a extins la o nemulțumire mai largă față de guvern în ceea ce privește corupția, standardele de viață, sărăcia și șomajul din fosta țară sovietică, bogată în petrol.

La 5 ianuarie, protestatarii au luat cu asalt aeroportul din cel mai mare oraș al țării, Almatî, au intrat cu forța în clădirile guvernamentale și au dat foc biroului principal al administrației orașului. De asemenea, au fost raportate ciocniri mortale cu poliția și armata, în urma cărora s-au înregistrat și decese, o pană de internet la nivel național și clădiri avariate în trei mari orașe.

Presa locală a raportat că opt ofițeri de poliție și membri ai gărzii naționale au fost uciși și peste 300 de ofițeri au fost răniți. Nu este clar în ce măsură civilii au fost uciși sau răniți. Ministerul de Interne al țării a declarat că peste 200 de persoane au fost arestate.

Demonstrațiile au fost declanșate în regiunea vestică Mangystau, bogată în petrol, atunci când guvernul a eliminat controlul prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL) la începutul anului, potrivit Reuters. Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu acest combustibil, din cauza costului său scăzut.

Kazahstanul, unul dintrei cei mai mari producători de petrol, a noua națiune ca mărime din lume ca suprafață, a atras miliarde de dolari în investiții străine și a menținut o economie puternică de la independența sa de acum 30 de ani.

Dar subvențiile pentru GPL au creat o situație în care Kazahstanul se confrunta în mod regulat cu penuria de petrol, potrivit Reuters. Ridicarea plafoanelor de preț a fost un mijloc al guvernului de a atenua aceste deficite și de a se asigura că livrările au ajuns pe piața internă. Cu toate acestea, planul s-a întors împotriva sa, iar prețurile GPL-ului s-au dublat după ridicarea plafoanelor, ceea ce a făcut ca protestele să se răspândească rapid în întreaga țară.

Există, de asemenea, probleme de lungă durată care au generat protestele, inclusiv furia față de corupția endemică din guvern, inegalitatea veniturilor și dificultățile economice, care au fost exacerbate în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Human Rights Watch.

În timp ce resursele naturale ale țării au creat o mică elită extrem de bogată, mulți kazahi se simt abandonați de autorități.

Amnesty International a declarat că protestele sunt “o consecință directă a represiunii pe scară largă a drepturilor fundamentale ale omului de către autorități”.

“De ani de zile, guvernul a persecutat fără încetare disidența pașnică, lăsând poporul kazah într-o stare de agitație și de disperare”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty pentru Europa de Est și Asia Centrală, într-o declarație.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele