Analiză INSP: Bolile cardiovasculare, principalul factor de risc de deces pentru pacienții cu Covid-19

0
infectii

Bolile cardiovasculare reprezintă principalul factor de risc de deces pentru pacienții cu Covid-19 din România, fiind urmate de bolile renale cronice și diabet. Sexul masculin este trecut pe locul șapte între cei opt factori de risc, într-o analiză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

 

Cancerul se află pe locul patru, pe cinci sunt bolile pulmonare cronice, urmate de bolile hepatice cronice.

Locul opt este ocupat de bolile neurologice și neuromusculare.

În schimb, obezitatea nu a fost evidențiată ca un factor de risc pentru deces în cazul pacienților cu coronavirus. De asemenea, dintre cazurile analizate (cele înregistrate până la data de 23 mai), nu a fost raportat niciun deces la gravide.

Din cele 11.790 cazuri de Covid-19 analizate, cele pentru care au fost menționate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 2,89 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit.

Același clasament s-a menținut în situația în care au fost cumulate în analiză cancerul cu alte imunodeficiențe, respectiv obezitatea cu obezitatea morbidă (cele două din urmă nu au fost evidențiate ca factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19)”, precizează INSP.

Principalii factori de risc pentru persoanele de sex feminin infectate cu coronavirus au fost: bolile renale cronice (cu o probabilitate de 4,38 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit), bolile cardiovasculare și diabetul.

„Sarcina a fost menționată ca posibil factor de risc la persoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 14 și 42 de ani. Aceasta nu a fost, însă, introdusa în analiză, pe lângă ceilalți posibili factori de risc, pentru că nu a fost raportat niciun deces la gravide”, menționează INSP.

Principalii factori de risc pentru persoanele de sex masculin infectate cu coronavirus au fost: cancerul și/sau alte imunodeficiențe (cu o probabilitate de 3,25 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit), bolile cardiovasculare, diabetul, bolile pulmonare cronice, bolile hepatice cronice, bolile renale cronice și bolile neurologice și neuromusculare.

Această analiză orientativă are ca sursă de date 11.790 de fișe de supraveghere ale cazurilor confirmate cu COVID-19, completate de spitale și direcțiile de sănătate publică și accesate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile la data de 23 mai, ora 09.00. Numărul de cazuri menționat a reprezentat 66% din cel al cazurilor introduse în aplicația corona-forms până la aceeași dată. Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă analiza a fost de 842, reprezentând 72% din numărul celor introduse în aplicația corona-forms până la aceeași dată, precizează INSP.

Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizată prin regresie logistică multivariată, estimându-se puterea asocierii între posibilii factori de risc și deces la cele 842 cazuri decedate, comparativ cu grupul de pacienți care au rămas în viață.

Citește și: Studiu: adolescenţii care nu fac suficientă mișcare, afectaţi de obezitate şi boli cardiovasculare

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele