Anchete în Ministerul de Interne după cazurile de tortură

1

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a făcut luni dimineață declarații despre cazul celor trei polițiști arestați preventiv, săptămâna trecută, unul dintre agenți fiind vicepreședintele unui sindicat din MAI. „Vă rog să fiți atenți la ce va urma în zilele următoare”, a spus ministrul, precizând că sesizarea în acest caz a fost făcută în luna septembrie, iar cercetările parchetului au fost încheiate după jumătate de an.

 

„Ce s-a întâmplat la secția 16 nu face cinste acestor, deocamdată, angajați ai Poliției Române. Avem toleranță zero față de astfel de activități, față de astfel de indivizi. Opinia publică a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare așa-ziși polițiști. Până la urmă, ei au săvârșit aceste fapte purtând uniforma de polițist. Ce nu s-a observat este faptul că atât pentru situația din 2018, cât și din septembrie 2020, Poliția Română a sesizat unitatea de parchet competentă. La fel vom sesiza organele penale în fiecare caz și o să vă rog să fiți atenți la ce va urma în zilele următoare, să vă uitați cam la ce nivel îmi doresc să se acționeze în Poliția Română în astfel de situații”, a declarat Bode, luni dimineață.

Întrebat despre plângerea făcută în 2019 de către un tânăr, chemat după doi ani la audieri, în cazul aceluiași polițist sindicalist, ministrul de interne a spus că „aici, știți că nu pe mine trebuie să mă întrebați”.

„Noi am făcut respectiva sesizare în septembrie, dacă ne referim la ultimul caz, și după șase luni Parchetul a finalizat cercetările și a dispus măsurile în consecință”.

Vezi și Bucureștiul intră în scenariul roșu, restaurantele, teatrele, cinematografele, sălile de jocuri se închid

Pe de altă parte, Lucian Bode a exclus posibilitatea ca aceste cazuri din poliție să apară din cauza angajărilor din sursă externă și a admis că „din sistem au plecat foarte mulți angajați. În ultimii cinci ai au plecat aproape 30.000 de angajați, ne creează o mare dificultate”.

„Acum cred că este nevoie de o analiză la rece a tuturor disfuncționalităților din sistem”, a mai spus Bode.

Trei agenți de la Secția 16 sunt arestați preventiv, iar alți 5 sunt sub control judiciar după ce au agresat doi tineri care le-au reproșat polițiștilor că nu purtau masca de protecție în timp ce agenții făceau controale de rutină în centrul Capitalei.

VEZI CEL MAI BUN PURIFICATOR DE AER ANTI CORONAVIRUS

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele