ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică pentru populaţie, pentru a evita o creştere a facturilor

0
- Reclama -

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat luni seara că a suspendat licitaţia pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, motivând decizia prin faptul că nu ar fi îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor.

Potrivit legislaţiei, serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienţilor casnici şi firmelor cu mai puţin de 50 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

ANRE a precizat că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon.

ANRE susţine că au luat această decizie în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal.

Energia electrică pe bursă a crescut săptămâna trecută de aproape trei ori faţă de august 2016, preţul cu livrare vineri, 4 august, ajungând la 570 lei/MWh.

- Reclama -

ANRE susţine că singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau fie anularea licitaţiei, în condiţiile prevăzute de regulamentul PCSU, anularea licitaţiei de către bursa OPCOM sau suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU.

ANRE arată că a ales varianta a treia ”pentru ca, în următoarele două luni, să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU”.

În cazul anulării, energia electrică necesară clienţilor beneficiari ai serviciului universal s-ar fi cumpărat exclusiv din piaţa pentru ziua următoare (PZU) şi piaţa de echilibrare, cu cele mai volatile preţuri şi unde majorarea costului s-a resimţit imediat.

„Considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi ale reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei”, a menţionat ANRE.

În ciuda actualei situaţii, autoritatea susţine că piaţa electricităţii din România funcţionează bine.

„ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar si pe celelalte pieţe, reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului”, arată comunicatul.

Autoritatea a precizat că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia energiei necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal va demara în data de 11 august, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC să înceapă la 1 octombrie.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele