Antreprenorii de succes din Alianța Vestului au înregistrat peste 500 mil de euro cifră de afaceri

Informateca

Alianța Vestului a înregistrat, prin antreprenorii săi cu notorietate, o cifră de afaceri de peste 500 mil de euro în anul 2017, reușind astfel să dezvolte în comun o serie de proiecte importante care țin de dezvoltarea concretă a celor patru orașe și a regiunilor din care fac parte.

 

În cursul lui 2017, antreprenorii importanți care apar în topuri și care își desfășoară activitatea în cele 4 orașe care formează astăzi Alianța Vestului (Oradea, Arad, Timișoara și Cluj) au înregistrat peste 500 de mil de euro, cifră de afaceri, prin diferite proiecte care au reușit să ducă numele țării în topul celor mai de succes afaceri din Europa și peste ocean. Alianța Vestului a apărut la inițiativa celor 4 primari: Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, care au decis înființarea acestei alianțe, alianță care își dorește să realizeze diferite schimburi de idei și de experiență între cele 4 regiuni, dar și de cooperare pe proiecte mari.

Milioane de euro din companiile vestice

În județul Oradea, cea mai mare cifră de afaceri este deținută de compania Votrom, companie condusă de soții Tulvan. În 2017, cifra de afaceri s-a ridicat la 366 milioane lei (78.598.292 de euro), sumă obținută din comercializarea de combustibil.
În 2017, Aradul s-a remarcat cu 2 antreprenori de succes în domeniul transporturilor: Valer Blidar – ASTRA ARAD și Simion Ioan Apreutesei – INTERNATIONAL ALEXANDER .

41,5 mil de lei (8.912.101 de euro) a fost cifra de afaceri înregistrată de compania lui Valer Blidar, în 2017. Compania ASTRA Arad este o companie cu o istorie îndelungată în România și cu un capital 100% românesc, ocupându-se încă din 1891 cu realizarea vagoanelor de călători, a troleibuzelor, tramvaielor, dar și a metrourilor.

Valer Blidar

Cât privește compania lui Simion Ioan Apreutesei, aceasta a reușit să înregistreze o cifră de afaceri în jur de 55,6 milioane de euro, reușind în același timp să-și extindă aria de acoperire și în alte orașe din Europa (Belgrad, Budapesta și Stuttgard). În prezent, arădeanul Apreutesei a inclus în portofoliul său activități de transport rutier, aerian și naval, precum și diferite servicii logistice și de curierat.

Citeste si...  KPMG prevede creșterea pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) și în 2020
Simion Ioan Apreutesei

IT, festivaluri și excursii cu un câștig de milioane

În județul Timiș, prima poziție în top a fost deținută de Ovidiu Șandor, fondatorul și CEO-ul companiei Mulberry Development, companie cunoscută pentru dezvoltarea proiectelor: City Business Centre Timișoara și The Office Cluj Napoca. Punctul de plecare l-a constituit sectorul imobiliar, sector în care Ovidiu Șandor a încheiat cea mai mare tranzacție în valoare de 90 milioane de euro. În prezent, antreprenorul timișorean lucrează la cel mai mare proiect imobiliar, denumit ISHO, în care este implicată o investiție de 130 milioane de euro. Acest proiect este alcătuit dintr-o clădire de birouri și de un cartier rezidențial cu 1000 de apartamente. În prezent, Ovidiu Șandor deține funcția de comisar general al părții române pentru Festivalul Internațional de Arte Europalia 2019, la care România are statut de țară invitată.

Ovidiu Șandor

În ceea ce privește județul Cluj, lista antreprenorilor este una mai bogată, acoperind mai multe ramuri de activitate. Un prim personaj îl constituie Horia Ciorcilă de al cărui nume se leagă Banca Transilvania (BT), care a devenit anul acesta cel mai mare grup financiar de pe piața locală. Valoarea totală a activelor acestui grup financiar s-a ridicat la 76,6 miliarde de lei în data de 30 septembrie, reușind de asemenea consolidarea unui profit net de 1,2 miliarde de lei în cursul anului trecut. Povestea Băncii Transilvania a început în anul 1993 cu 13 angajați și cu o sucursală în Cluj-Napoca. Treptat Banca Transilvania a încercat să acopere zona Transilvaniei, reușind o dezvoltare teritorială între anii 2003-2008 prin deschiderea a 500 de sedii în întreaga țară. Momentul culminant l-a constituit perioada 2010-2012, atunci când a fost introdus serviciul de transfer de bani Western Union prin intermediul bancomatului.

Horia Ciorcilă

Producătorii de echipamente electrice constituie, de asemenea, o ramură de activitate. Printre aceștia se numără și compania Energobit.
Energobit a reușit să aibă în 2017 o cifră de afaceri de peste 46 milioane de euro, aflându-se într-o creștere ușoară față de rezultatul raportat în anul precedent.
Compania ENERGOBIT a luat ființă în anul 1990, în urma colaborării a trei persoane (Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea) care pentru ani buni au fost colegi la RENEL. Ani la rândul au dezvoltat acest business, reușind să ajungă la rezultate financiare de excepție. Astăzi, pe lângă acest business de succes, Ștefan Gadola și-a îndreptat atenția și spre domeniul imobiliar, domeniu în care investit sume considerabile în diferite terenuri, clădiri sau chiar terenuri agricole, deschizând în inima Clujului și un restaurant.

Citeste si...  Senat: mandatul conducerii Consiliului Concurenţei nu poate fi reînnoit fără limită
Ștefan Gadola

O altă ramură care s-a dezvoltat intens pe raza Clujului este cea dedicată turismului și festivalurilor naționale. Aici îi avem pe Bogdan Buta (Untold) și Lucia Morariu (Eximtur), care au înregistrat o cifră de afaceri de 27 milioane de euro pentru UNTOLD, respectiv 55 milioane de euro pentru Eximtur.

UNTOLD este primul brand 100% românesc care poate concura cu orice festival din Europa și care a reușit să primească, în cadrul evenimentului European Festival Awards, titlul de cel mai bun festival din Europa. Pe lângă acest festival a urmat la scurt timp și Neversea. Ideea proiectului era să aducă povestea de la Cluj spre litoral.

Bogdan Buta

Cât privește compania EXIMTUR, aceasta a luat ființă în anul 1993 la Cluj-Napoca, reușind să străbată începutul anevoios într-un scurt timp. Primul grup organizat de Eximtur a fost la Praga, cu ocazia ultimului concert Pink Floyd pentru Europa de Est, ghid fiind chiar Lucia Morariu. După 25 de ani, compania a ajuns la peste 250.000 de turiști anual care își petrec vacanța în România sau în străinătate.

Lucia Morariu

Dacă până acum ne-am mândrit cu tot felul de antreprenori din diferite domenii de activitate, acum a sosit timpul să facem o scurtă prezentare a antreprenorilor de succes din sfera IT-ului clujean . În domeniul IT, Clujul se poate mândri cu: Voicu Oprean – AROBS; Călin Văduva – FORTECH; cât și cu Răzvan Voica – IT INFORMAL SCHOOL.

AROBS a fost înființat de Voicu Oprean la vârsta de 27 de ani, funcționând la început într-un apartament și având nu mai mult de 10 angajați. Totul a plecat de la un singur calculator și mult entuziasm, care s-au sintetizat mai târziu într-o afacere de succes care se așteaptă în 2018 la o cifră de afaceri de 30 milioane de euro. AROBS dezvoltă software și soluții IT inovative pentru clienți din România, cât și pentru diferiți clienți din 14 țări din Europa de Vest, America de Nord și Asia. Potrivit lui Voicu Oprean: „Astăzi, 60% din vânzările companiei sunt făcute în afara granițelor, iar cei mai valoroși clienți sunt în Germania, Finlanda, SUA, Marea Britanie și Franța. Acestea sunt și piețele care vor genera cerere pe viitor.”

Citeste si...  Petrolul rusesc ajunge în Marea Britanie
Voicu Oprean

FORTECH-ul a fost clădit pe 3 premise definitorii pentru companie: un good feeling, multă muncă și perseverență, declară Călin Văduvă. Acestea 3 elemente au pus bazele acestei companii, în 2003. Bazele au fost puse de Călin Văduva care a reușit să termine anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane de euro și un număr de 750 de angajați. Compania FORTECH acoperă „întregul ciclu de dezvoltare a unui produs software, din etapa de analiză de business, la dezvoltarea de specificații, arhitecturi , servicii de UX și UI, dezvoltare, testare și mentenanță” și se adresează cu precădere clienților din SUA, Europa de Vest și țările nordice.

Călin Văduvă

Chiar dacă nu se află în topul celor mai buni 100 antreprenori, tânărul Răzvan Voica a reușit să se remarce în rândul antreprenorilor clujeni prin înființarea școlii de IT, care a reușit să ajungă la venituri de aproape un milion de euro și un total de 2.500 de cursanți. Ideea afacerii i-a venit în 2007-2008, când alături de Mihai Talpoș au ajuns la concluzia că nevoia de programatori este tot mai mare în România. Astfel, programul pilot a intrat în vigoare abia în 2014, cu o grupă de 14 cursanți. Astăzi, Școala Informală de IT are sedii în Cluj, București, Iași, Craiova, Brașov și Timișoara.

Răzvan Voica

Astăzi, constatăm cu ușurință că cele 4 orașe care alcătuiesc astăzi Alianța Vestului au constituit dintotdeauna un model de prosperitate pentru restul României. Alianța Vestului a făcut ,,ravagii” în spațiul românesc și a devenit un exemplu pentru Moldova. Primarii orașelor Iași, Piatra Neamț, Botoșani și Suceava au semnat în data de 17 decembrie 2018 contractul cadru de asociere „Moldova se dezvoltă”.

Autor: Valeriu F Stan

Citește și INS a revizuit creşterea economică pentru 2017, de la 6,9% la 7%


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *