Anunțul lui Trump privind criza petrolului după atacul cu drone din Arabia Saudită

0

Preşedintele Donald Trump a anunţat că autorizează utilizarea rezervelor de petrol ale U.S. Strategic Petroleum Reserve dacă va fi cazul şi în cantitatea de care este nevoie.

“Ca urmare a atacurilor asupra Arabiei Saudite care ar putea avea impact asupra preţurilor petrolului, am autorizat utilizarea petrolului din SPR, dacă va fi necesar şi într-o cantitate suficientă pentru a menţine pieţele bine aprovizionate”, a scris preşedintele Trump într-o postare pe Twitter, scrie Agerpres.

“Am informat, de asemenea, toate agenţiile implicate să accelereze aprobarea conductelor petroliere din Texas şi din alte state, aflate în prezent în proces de autorizare”, a mai anunţat şeful statului american.

Preşedintele american a condamnat atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul că “a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins duminică acuzaţiile lansate de Pompeo, dând de înţeles că acestea urmăresc să justifice “viitoare acţiuni” împotriva Iranului.

Atacul cu drone asupra a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită a provocat oprirea „temporară” a producţiei celor două situri, afectând aproximativ jumătate din producţia gigantului petrolier naţional Aramco.

Potrivit specialiştilor, lovitura militară a avut un impact uriaş şi pe plan economic pentru că a redus la jumătate capacitate de prelucrare a petrolului din regatul saudit, adică la 5 milioane de barili.

Asta ar însemna o scădere cu 5 procente a livării mondiale de petrol. Analiştii militari sunt de părere că, în urma acestei lovituri, tensiunile din zona Golfului Persic vor lua amploare. Şi asta mai ales pentru că rebelii din Yemen sunt susţinuţi de Iran, iar Statele Unite acuză Teheranul de organizarea atacului.

Acest atac cu drone revendicat de rebelii yemeniţi houthi a fost al treilea atac de acest gen în ultimele cinci luni împotriva infrastructurilor gigantului petrolier. După atac, Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe zi, 5% din producţia mondială de petrol pe zi, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Citeşte şi Schwarzenegger crede că Donald Trump este îndrăgostit de el

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele