Sesizare la CNA pentru RomâniaTV: Dragnea aduce acuzații false lui Iohannis, moderatorii marionete!

0

Pe pagina de Facebook ”Stop fake news in Romania” a fost postat un îndemn și un model de sesizare a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu privire la emisiunea din 9 august de la RomâniaTV unde Liviu Dragnea a lansat o serie de acuzații fără nicio probă la adresa președintelui Klaus Iohannis, moderatorii neintervenind deloc cu întrebări.

Postarea de pe pagina de Facebook ”Stop fake news in Romania”:

Vă mai amintiți postarea cu așa-zisul preot care ținea o predică în care încuraja oamenii să nu mai vină la protest? (v-am scris despre acesta într-o postare pe 9 august). Nu am putut raporta la CNA o abatere pe acest moment penibil din emisiune, dar avem un alt moment de această dată politico-penibil.  Liviu Dragnea îl plasează pe Iohannis în spatele tuturor relelor care îl ating pe el personal, ducând discursul său politic la un nivel de paroxism:

”Normalitatea pentru Iohannis este să dea acest Guvern jos, să rupă această majoritate parlamentară prin violență. Deci eu sunt absolut convins că în laboratoarele de la Cotroceni unde se concep toate aceste proteste, ABSOLUT TOATE PROTESTELE și toate acțiunile: plecând de la plângerea penală de înaltă trădare, până la inclusiv dosare făcute liderilor politici. Acel centru de comandă, acel laborator care dă ordine la statul paralel sigur pregătește ceva foarte grav, sigur pregătește ceva foarte grav pentru a da acest Guvern jos (…)”

Dacă nu ar fi o dezbatere, eu aș lua emisiunea asta ca un stand-up în care Dragnea ține musai să se facă de râs. În orice caz, minciunile lui și reacția moderatorilor încalcă legea audiovizualului și vă rog să trimiteți și voi această sesizare la CNA”.

Modelul de sesizare la CNA: 

Sesizare CNA România TV – emisiune 9 August: Liviu Dragnea aduce acuzații false la adresa lui Klaus Iohannis

Adresa unde se face sesizarea:
Nume Post [necesar]: Romania TV

Tipul postului [necesar]: TV

Data difuzării emisiunii (in formatul:zz/ll/aaaa) [necesar]: 9/08/2018

Ora difuzării (in formatul: hh:mm) [necesar]: 23:00

Denumirea emisiunii [necesar] : România te vede

Conţinutul reclamaţiei [necesar] :

Sesizez Consiliul National al Audiovizualului referitor la aceasta emisiune deoarece consider ca interventia invitatului Liviu Dragnea si reactia moderatorilor Ioan Korpos si colegei lui incalca legea audiovizualului.

Am sumarizat in acest video interventiile la care fac referire:

Iar intreaga emisiune se gaseste aici:

Consider ca afirmatiile lui Liviu Dragnea sunt false si inventate, iar moderatorii incalca legea pentru ca nu ii cer acestuia sa demonstreze cele spuse. Printre cele mai grave afirmatii mentionez:

”Normalitatea pentru Iohannis este să dea acest Guvern jos, să rupă această majoritate parlamentară prin violență. Deci eu sunt absolut convins că în laboratoarele de la Cotroceni unde se concep toate aceste proteste, ABSOLUT TOATE PROTESTELE și toate acțiunile: plecând de la plângerea penală de înaltă trădare, până la inclusiv dosare făcute liderilor politici.

Acel centru de comandă, acel laborator care dă ordine la statul paralel sigur pregătește ceva foarte grav, sigur pregătește ceva foarte grav pentru a da acest Guvern jos (…)”

In plus, consider ca se incalca si mentiunile din lege referitoare la faptul ca se foloseste cu rea credinta numele presedintelui Klaus Iohannis prin presupunerea ca acesta organizeaza proteste violente si influenteaza sistemul judiciar.

Mentionez mai jos articolele incalcate din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Klaus Iohannis nu a fost invitat in a-si expune punctul de vedere referitor la declaratiile lui Liviu Dragnea.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(6) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.

ART. 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

  1. a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
  2. b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ART. 65

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;
  2. b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

ART. 66

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Avand in vedere ca in emisiune nu au fost invitati reprezentanti ai celorlalte partide din opozitie si Liviu Dragnea a fost singurul invitat in acel interval de timp, consider ca a fost incalcat si art 64, 65 si 66.

Pentru aplicarea sanctiunii va rog sa tineti cont in special de Art 144, alineatul 3, punctul b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

ART. 144

(3) În individualizarea sancţiunii Consiliul va ţine cont, după caz, de următoarele aspecte:

  1. a) gravitatea faptei şi efectele acesteia;
  2. b) sancţiunile primite anterior, pe o perioadă de cel mult un an, şi modul în

care furnizorul de servicii s-a raportat la acestea;

  1. c) ziua din săptămână şi intervalul de difuzare a emisiunii în cauză;
  2. d) durata emisiunii;
  3. e) audienţa înregistrată.

Argumentez acest lucru si prin mentionarea abaterilor anterioare intr-un interval anterior calendaristic de un an in care cel putin unul dintre articolele mentionate (40, 64, 65 si 66) au fost incalcate:

Decizia nr 383 din 26/07/2018 cu incalcarea art 64 si 65

Decizia nr 292 din 8/05/2018 cu incalcarea art 64

Decizia nr 39 din 30/01/2018 cu incalcarea art 64 si 40

Decizia nr 535 din 7/09/2018 cu incalcarea art 64, 65, 66 si 40

Doresc sanctionarea emisiunii cu amenda maxima de 200.000 lei datorita argumentelor prezentate mai sus.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele