Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel: retragerea din Afganistan, cel mai mare fiasco al NATO

0
afganistan, atentat, stat islamic, talibani

Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, a calificat luni retragerea din Afganistan a trupelor occidentale drept ‘cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa’, transmite AFP.

‘Este cel mai mare fiasco pe care NATO l-a suferit de la crearea sa şi suntem confruntaţi acum cu o schimbare de epocă’, le-a declarat Laschet reporterilor, după victoria fulgerătoare a talibanilor în Afganistan.

Potrivit Reuters, el a afirmat că armata germană are nevoie de un mandat puternic pentru a realiza operaţiunea de evacuare din Afganistan. Misiunea este ‘una din cele mai periculoase’ pe care forţele armate germane le au de îndeplinit, a explicat Laschet, care a descris situaţia din capitala afgană Kabul drept ‘complet neclară’.

Vezi și Rușii ”bagă” vrajbă între afgani afirmând că Președintele afgan a fugit de la Kabul cu mulți bani

‘De aceea avem nevoie de un mandat puternic’, a subliniat şeful CDU, făcând apel la parlamentari să susţină mandatul pe care guvernul este aşteptat să-l adopte miercuri.

Cancelarul Merkel le-a spus mai devreme colegilor săi din CDU că Germania trebuie să evacueze urgent din Afganistan până la 10.000 de persoane, printre care colaboratori locali ai armatei germane şi familiile lor, avocaţi, activişti pentru drepturile omului.

Tot luni, secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a subliniat că Germania nu poate rezolva situaţia din Afganistan prin repetarea politicii din 2015, când şi-a deschis porţile pentru mai mult de un milion de migranţi.

‘Pentru noi, este clar că 2015 nu trebuie să se repete. Nu vom putea să rezolvăm problema Afganistanului prin migraţia spre Germania’, a declarat el la postul n-tv.

Vezi și Albania şi Kosovo anunță că primesc refugiați afgani

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele