Articol declarat neconstituțional de CCR: Vâlcov ar putea scăpa de cea mai grea acuzație

0

Una dintre acuzaţiile din dosarul lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, ar putea pica în etapa finală a dosarului în care fostul ministru a fost condamnat, în primă instanţă, la opt ani de închisoare. Este vorba despre acuzaţia de spălare de bani, pentru care Vâlcov a primit o pedeapsă de 6 ani de detenţie.

Prima instanță la condamnat de Darius Vâlcov în februarie anul trecut pentru 3 infracțiuni. Cea mai mare pedeapsă – 6 ani a fost pronunțată pentru acuzația de spălare de bani, 4 ani pentru luare de mită și doi ani de închisoare pentru operațiuni comerciale ilegale. După contopirea pedepselor s-a ajus la o pedepasă de 8 ani de detenție.

A contat cel mai mult acuzația de spălare de bani, numai că între timp, la câteva luni după pronunțarea primei instanțe, CCR a decis că articolul din legea combaterii spălării banilor în baza căruia Vâlcov a fost condamnat, este neconstituțional.

Au trecut cele 45 de zile prevăzute de lege pentru punerea în acord a prevederilor declarate neconstituționale cu legea fundamentală de către legiuitor – fie că este vorba despre parlament prin lege, fie despre guvern, prin ordonanță de urgență. Nu s-a întâmplat această punere în acord, așa că în prezent această prevedere este suspendată.

În acest context urmează să înceapă peste două săptămâni la ÎCCJ apelul declarat atât de Vâlcov cât și de DNA împotriva acestei decizii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această acuzație de spălare de bani – procurorii vor renunța la ea, sau dacă vor cere o reîncadrare a infracțiunilor pentru care a fost judecat Darius Vâlcov.

 

Citește și Darius Vâlcov: Ne-am dori să se modifice cat mai puțin din OUG 114/2018

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele